داروخانه آنلاین

ساختار ناخن و نگهداری آن

همه چیز در مورد ناخن، ساختار و روش نگهداری آن

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

در عصر حاضر بیشتر خانم‌ها از ناخن‌های دست و پایشان علاوه بر انجام کارهای روزمره برای زیبایی انگشتان و دست‌ها و کسب برتری نسبت به دیگران استفاده می‌کنند. داشتن ناخن زیبا و بی‌نقص آرزوی همه‌ی ما است؛ اما تا زمانی که نگهداری ناخن و سلامت آن را جدی نگیرید دستیابی به این زیبایی غیر ممکن خواهد بود و شما مجبور خواهید شد به راه‌حل‌های ناخوشایندی مثل کاشت ناخن روی آورید و از زیبایی طبیعی ناخن‌ها بی‌بهره باشید. سلامتی ناخن‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد و برای این که ناخن‌های سالمی داشته باشیم قبل از هر کاری باید تصور درستی از ساختار ناخن داشته باشیم و بدانیم که چه عواملی در سلامت ساختار ناخن‌ها و بخش‌های مختلف آن تأثیر دارد. در این مقاله با ساختار و اجزای تشکیل‌دهنده ناخن و عواملی که در سلامت ناخن اثر می‌گذارند آشنا خواهید شد.

ساختار ناخن

مشهودترین قسمت ناخن صفحه آن است. این قسمت بر روی بستر ناخن که یک ناحیه غنی از رگ‌های خونی است قرار دارد.  ساختار ناخن از سه بخش سر ناخن، صفحه ناخن و ریشه ناخن تشکیل شده است. این سه بخش شامل صفحه ناخن، بستر ناخن، ماتریکس، کوتیکول، اپونکیوم، هیپونیکوم و رباط‌های خاص و چین‌های ناخن است.

ماتریکس:

ماتریکس بخشی است که صفحه در ناخن شکل می‌گیرد. این قسمت از سلول‌های ماتریکس تشکیل و محل رشد و نمو ناخن است. ماتریکس شامل عصب‌ها، لنف‌ها و رگهای خونی می‌شود تا سلول‌های ماتریکس را تغذیه کند. بخش عینی ماتریکس که از پوست زنده گسترش می‌یابد ماهک یا ماه نیمه نامیده می‌شود، سفید و به شکل هلال ماه در پایین ناخن است.

لانولا (ماهکی):

ماهکی یکی دیگر از بخش‌های ساختمان ناخن است به شکل هلالی و سفید رنگ در ته ناخن دیده می‌شود و از انتهای دیگر روشن‌تر است که به آن لانولا نیز می‌گویند.لانولا روی ماتریکس قرار دارد و بسیاری از سلول‌های ماتریکس را در خود جای می‌دهد، که بیشتر در ناخن شست دیده می‌شود.

  • کوتیکول:

کوتیکول از زیر پوستی می‌آید که بالای صفحه ناخن طبیعی قرار دارد و از ورود ماده میکروارگانیسم‌های خارجی جلوگیری می‌کند، همچنین مانع آسیب و عفونت ناخن می‌شود.

  • بستر ناخن:

به قسمتی از پوست بدنه که ناخن روی آن قرار دارد، بستر ناخن می‌گویند.

  • صفحه ناخن:

قسمت اصلی بدنه را صفحه می‌سازد. صفحه ناخن از لایه سلول‌های شاخه فشرده و شفاف تشکیل شده است که هیچ گونه عصب و رنگ خونی در آن وجود ندارد؛ به عنوان پوششی از بستر خود محافظت نموده و لایه‌های سلولی زیر آن سبب رشد ناخن می‌گردد.

روش‌های مراقبت و نگهداری ناخن

  • تمیز نگه داشتن ناخن در سلامت آن اهمیت زیادی دارد و لازم است که ناخن‌ها را پس از فعالیت در بیرون از منزل، دستشویی رفتن و قبل و بعد از غذا خوردن دست‌ها را با آب و صابون کاملاً بشویید تا کثیفی و آلودگی در زیر ناخن‌ها جمع نشود و سلامت ناخن‌ها را به خطر نیندازد.
  • وقتی کارهایی مثل باغبانی، شست‌و‌شوی ظرف‌ها و لباس‌ها را انجام می‌دهید، حتماً از دستکش مناسب استفاده کنید. ترجیحاً دست‌ها را در مقابل تابش نور خورشید قرار ندهید. استفاده از ضد آفتاب و دستکش نخی می‌تواند در این مورد کمک کند.
  • به جای  استفاده از ناخن‌گیر ناخن‌هارا سوهان بزنید. چون سوهان آسیب کم‌تری به بافت ناخن وارد می‌کند. همچنین از فرو رفتن گوشه ناخن در گوشت و آسیب رسیدن به هایپونیچوم پیشگیری می‌کند.
  • ناخن ماتریس را ماساژ دهید تا جریان خون در این قسمت افزایش یابد و مواد مغذی و اکسیژن بیشتری به این قسمت برسد و ناخن‌ها بهتر و سالم‌تر رشد کنند.
  • با ناخن‌ها با ملایمت رفتار کنید و هنگام پاک کردن لاک ناخن یا کارهای دیگر فشار زیادی به این قسمت وارد نکنید تا آسیبی به بافت ناخن نرسد.
  • پس از هر بار شست‌وشوی دست از کرم و لوسیون مناسب پوست استفاده کنید و آن را روی بافت ناخن هم بمالید تا از خشکی ناخن جلوگیری شود.

نکاتی در مورد نگهداری ناخن و مراقبت از آن‌ها

  1. بهترین موقع برای مانیکور بعد از دوش یا شست‌و‌شوی ظروف می‌باشد. چون این فعالیت‌ها کثیفی را از زیر ناخن پاک و پوست اطراف ناخن‌ها را نرم نگه می‌دارد.
  2. سعی نمایید بیش از یکبار در هفته از پاک‌کننده‌های لاک (آستون) استفاده نکنید زیرا ناخن‌ها را خشک می‌کند. ناخن‌های خشک بیش از آن‌ها که نرم و مرطوب هستند، آسیب می‌بینند.
  3. یک لایه و پوشش رویی بر روی لاک مانند لاک‌های براق‌کننده و بی‌رنگ بزنید. این کار در نگهداری ناخن و حفظ آن تأثیر دارد و احتمال شکستگی آن‌ها را به حداقل می‌رساند.
  4. با استفاده از تکه چوب (خلال دندان) شما می‌توانید زیر ناخن‌ها را تمیز کنید. محلولی با ترکیب یک قسمت ماده سفیدکننده و 10 قسمت آب درست کنید. پنبه را به آن محلول آغشته کرده و سپس به هر قسمت آن که لک و کثیف شده بمالید تا جرم آن پاک شود.
  5. ویتامینی به نام بیوتین ناخن‌ها را در محکم‌تر می‌کند. دانشمندان در بعضی از تحقیقات به این نتیجه رسیده‌اند که این ویتامین سبب استحکام بیشتر ناخن‌ها می‌شود. برای خرید بیوتین اورجینال می‌توانید به داروخانه‌ی آنلاین دراکت مراجعه و همین حالا سفارش خود را ثبت کنید.
  6. در مورد ناخن‌های مصنوعی مراقبت‌ها باید جدی‌تر و دقیق‌تر باشد.

کلام آخر

ناخن نیز مثل دیگر قسمت‌های بدن، نیاز به مراقبت و محافظت دارد. در این مقاله در مورد ساختار ناخن گفتیم، ناخن ایده‌آل ناخنی است که در برابر ضربه تا حدودی مقاوم باشد، خاصیت ارتجاعی داشته باشد و راحت خم بشود نه این که بشکند. زمانی که ناخن‌ها شکننده می‌شوند و شکستگی‌هایی در لبه، اطراف و کناره‌های ناخن به وجود می‌آید باعث درد و مزاحمت می‌شود. پس باید روش نگهداری ناخن را به صورت درست انجام بدهید.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا