علت ورم دست چیست؟

علت ورم دست چیست و چگونه درمان میشود؟

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

شاید شما هم با مشکل بزرگ‌تر شدن انگشتان و تورم دست خود برخورد کرده باشید.
مثلا ممکن است روزی متوجه شوید که انگشت‌ها یا دست‌های شما بزرگتر از حد معمول هستند و یا احتمالاً پوستتان پف‌کرده یا براق به نظر می‌رسد و زمانی که آن را فشار می‌دهید فرورفتگی ایجاد می‌شود.
این مسئله شایع‌ترین نوع ورم بدن است و در صورتی که درمان نشود می‌تواند موجب کاهش گردش خون و عفونت های دردناک شود.
اگر چه دست های متورم معمولا جای نگرانی ندارد ولی گاهی اوقات می‌تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد که نیاز به درمان دارد.
در این مقاله با ما همراه باشید تا در ادامه با علت های تورم دست آشنا شوید.

ورم دست چگونه ایجاد می‌شود؟

ورم در بدن هنگامی اتفاق می افتد ‌‌‌‌که مایع در داخل بافت ها جمع شود. به گفته متخصصان، در بدن هر انسانی دو بخش غیرعروقی و داخل عضلانی وجود دارد که در بین آن مایعات جایگزین می‌شود. در صورتی که تعادل فشاری در این محدوده به هم بخورد منجر به بروز تورم دست می‌شود.
ورم در دست معمولا به درمان نیازی ندارد و خود به خود از بین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رود.
به وجود آوردن بعضی تغییرات در شیوه زندگی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند ورم را کاهش دهد ولی اگر ورم ناشی از بیماری زمینه‌ای باشد علت اصلی آن باید درمان شود.

عوامل موثر در ورم دست:

• ساعات ابتدایی روز
از آن جایی که در طول شب بی‌حرکت بودن در زمان خواب موجب تجمع مایعات در بافت‌های دست می‌شود؛ به همین جهت ورم دست در زمان صبح، قابل مشاهده‌تر است. بنابراین صبح یکی از رایج‌ترین وقت ‌هایی است که متوجه‌ ورم دست‌های خود می‌شوید.

• ورزش:
گرم شدن بدن در طی ورزش کردن باعث می‌شود تا رگ‌های خونی مثل زمانی که در آب و هوای گرم هستند منبسط شوند. این اتفاق ممکن است سبب ایجاد ورم در دست‌ها شود؛ اگرچه با خنک شدن بدن اغلب این تورم ازبین می‌رود. ورزش ملایم برای سلامتی مفید است. توصیه می‌شود قبل و بعد از ورزش به مقدار کافی آب بنوشید و لباس‌های آزاد و راحت بپوشید تا به خنک نگه داشتن بدنتان کمک کنید. در بیشتر موارد به هنگام ورزش کردن ورم دست ها هیچ نگرانی ایجاد نمی‌کنند؛ با این حال در صورتی که یک ورزشکار استقامتی هستید ممکن است نشانه‌ای از هیپوناترمی باشد که در این حالت مقدار سدیم در بدن پایین است. اگر دچار هیپوناترمی شده باشید، احتمالا سرگیجه و تهوع هم خواهید داشت.

• گرما:
احتمال ورم دست ها در هوای گرم بیشتر است زیرا عروق خونی گشاد و منبسط می‌شوند تا خون بیشتری را به پوست بفرستند تا موجب خنک شدن بدن شود. در زمان انبساط عروق مقداری از مایعات موجود در آن‌ها می‌تواند به بافت دست‌ها منتقل شود.

• بارداری:
بسیاری از خانم ها ورم دست و پا را در دوران بارداری تجربه می‌کنند. پوشیدن لباس‌های آزاد و راحت و فعالیت داشتن و بالا بردن پاها در زمان استراحت می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند. از دیگر عوامل در دوران بارداری می‌توان به فشار خون بالا اشاره کرد. گاهی اوقات در بارداری یا پس از زایمان فشار خون بالا می رود که البته بعد از هفته بیستم بارداری این اتفاق شایع تر است.
مقدار مشخصی از ورم در طول بارداری در دست و پاها انتظار می رود ولی افزایش ناگهانی فشار خون می‌تواند موجب احتباس مایع وافزایش سریع وزن شود . در صورتی که باردار هستید با مشاهده علائمی مانند سرگیجه دیدن خون در ادرار سردردهای شدید کاهش ادرار و یا قطع ادرار استفراغ و حالت تهوع شدید همراه با ورم دست فورا به پزشک خود مراجعه کنید

قرص استخوان و مفاصل

برای خرید قرص استخوان درد میتوانید از سایت دراکت به صورت آنلاین اقدام نمائید.

• آرتریت پسوریاتیک:
آرتریک پسوریاتیک نوعی آرتروز است که بر افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند تاثیر می‌گذارد. پسوریازیس یک بیماری پوستی می‌باشد که با تکه‌های قرمز روی پوست قابل شناسایی می‌باشد. در بیشتر افراد ابتدا پسوریازیس تشخیص داده می‌شود ولی ممکن است علائم آرتریت پیش از پیدایش علائم پوستی شروع بشوند. آرتریت پسوریاتیک بر هر قسمتی از بدن می تواند تاثیر بگذارد. حتی بر انگشتان پا و کمر هم تاثیر دارد. به ویژه انگشتان به میزان زیادی متورم و حالت سوسیسی می‌شوند. همچنین ممکن است پیش از علائم درد مفصل خود متوجه ورم انگشتان شوید.

از دیگر علائم آرتریت پسوریاتیک عبارتند از:

o مفاصلی که متورم و دردناک هستند
o مفاصلی که هنگام لمس گرم هستند
o درد در پشت پاشنه پا یا کف دست
o درد ناحیه کمر
تاکنون هیچ درمانی برای آتریت پسوریاتیک وجود نداشته است. درمان بر کنترل درد و التهاب تمرکز دارد که اغلب داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یا استروئیدهای تزریقی می‌باشد.

• بیماری ورم لنفاوی:
به تورم ناشی از تجمع مایع لنفاوی بیماری ورم لنفاوی گفته می‌شود. این حالت در بین افرادی که در طول دوره‌ی درمان سرطان غدد لنفاوی خود را برداشته‌اند، رایج ترین دلیل می‌باشد.
در صورتی که در طول دوره ی درمان سرطان سینه غدد لنفاوی زیر بغل را برداشته‌اید، بعد از درمان در معرض خطر بیشتری برای ایجاد بیماری ورم لنفاوی در دستان خود هستید که این ورم به عنوان ورم لنفاوی ثانویه شناخته می‌شود.با وجود اینکه برای بیماری ورم لنفاوی هیچ درمانی وجود ندارد ماساژ تخلیه‌ی لنفاوی به کم شدن تورم و جلوگیری از تجمع مایع می‌تواند کمک کند.

• خوردن نمک زیاد
برخی افراد ممکن است پس از خوردن یک وعده غذایی شور متوجه ورم در دست‌های خود شوند. استفاده بیش از حد از نمک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند موجب جذب مایعات توسط سلول‌ها و احتباس آب و در نتیجه ورم شود.
کم کردن مقدار نمک در رژیم غذایی فواید زیادی را برای سلامتی بدن می تواند داشته باشد. مصرف بیش از حد نمک در مدت زمان طولانی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند موجب بروز فشار خون بالا، بیماری های کلیوی و حملات قلبی شود. مطالعات نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد که مصرف داروهای آرتریت روماتوئید، مثل کورتیکواستروئیدها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند سبب حفظ نمک در بدن شوند.

• بیماری کلیوی:
وظیفه کلیه‌ها در بدن خارج کردن مواد زائد و آب اضافی می‌باشد. در صورتی که کلیه‌ها به‌درستی کار نکنند این فرآیند آن‌طور که باید انجام نمی‌شود و به همین دلیل موجب تجمع آب و مایعات در بافت‌ها می‌شوند و در نتیجه سبب ایجاد تورم می‌شوند؛ بنابراین در صورتی که علائمی مانند تکرر ادرار، خون در ادرار و فشار خون بالا را مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه نمایید.

• آرتروز:
سفتی و ورم در مفاصل یکی از علائم اصلی آرتریت می‌باشد. نشانه ها و ناحیه آسیب دیده باتوجه به نوع آرتریت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند متفاوت باشد اما شرایط آرتریت التهابی، اغلب دست‌ها را تحت تأثیر قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد.
در این حالت مفاصل انگشتان دست و مچ ممکن است متورم و قرمز به نظر بیایند و حتی در این ناحیه احساس گرما یا سفتی کنند. این علائم به خصوص در اوایل روز شدیدتر و قابل توجه تر هستند. بیشتر علائم و نشانه های زیر با آرتریت همراه هستند:

۱.تورمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ که تا سه روز یا بیشتر از سه روز طول بکشد.
۲.تورمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ که در ماه سه بار یا بیشتر رخ ‌‌‌‌دهد.
۳.مفاصلی که به مدت یک ساعت یا بیشتر صبح ها سفت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

آرتریت اغلب به تغییرات سبک زندگی و درمان های خانگی مثل یک رژیم غذایی متعادل و سالم پرهیز از سیگار کشیدن و عدم استفاده از الکل زیاد پاسخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. با این وجود پزشکان ممکن است بسته به نوع آرتریت با تجویز دارو این مشکل را حل کنند

• سرطان و درمان آن:
بعضی از انواع سرطان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند سبب بروز ادم و ورم در شخص شوند. همچنین مصرف داروهای شیمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درمانی ممکن است موجب بروز ادم و ورم شوند که ممکن است روی مچ پاها، پاها، ساق پا، دست و صورت اثر بگذارد. پزشکان توصیه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند در صورتی که ورم با علائمی مانند تنگی نفس و ضربان قلب نا منظم و ادرار کمتر از حد معمول همراه باشد به دنبال درمان آن باشید

• مشکلات عروقی:
گاهی اوقات ممکن است ورم یک دست نشان دهنده مشکلی در رگ های خونی باشد که خون آن دست را تامین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. بیماری عروق محیطی موجب گرفتگی و ورم در اندام‌ها، مثل پاها و دست‌ها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. با وجود این که این بیماری هر دو طرف بدن را تحت تاثیر قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد ولی علائم و نشانه ها می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند در یک طرف دیده شوند و یا شدیدتر باشند. افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند فشار خون بالا و یا دیابت ممکن است بیشتر به اختلالات عروقی مبتلا شوند. از دیگر عوامل مثل سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض سرما نیز می‌تواند خطر بروز آن را افزایش دهند.

• جراحت:
علائم ادم و ورم که تنها در یک دست ظاهر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند نشان دهنده مشکلی مثل آسیب یا رویداد آسیب زا باشد. در صورتی که ورم فقط در یک دست ظاهر شد بهتر است هر وضعیت احتمالی که دست شما را تحریک کرده است را در نظر بگیرید. ممکن است ضربه جزئی یا افتادن موجب ورم در یکی از دست های شما شده باشد. در موارد دیگر هم ممکن است فشار مکرر منجر به ورم شود.

درمان ورم دست

درمان های خانگی برای ورم دست

از درمان های خانگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

در صورت ورم در ساعات ابتدایی روز:

کشش دست ها و بازوها در ابتدای روز می‌تواند کمک به گردش مایعات کند. برای انجام این کار می‌توانید برخی از تمرینات ساده‌ی زیر را انجام دهید:

۱.هر دو دست و بازوهای خود را بالای سر ببرید و به سمت سقف بکشید و برای چند ثانیه در این حالت نگه دارید.
۲.می‌توانید بازوها را به صورت مستقیم جلوی بدن خود نگه دارید و به آرامی با مچ‌ دست مانند کشیدن دایره بچرخانید
۳.انگشت‌های دست خود را به آرامی مشت کنید و سپس آن را رها کنید. این حرکت را حداقل برای پنج مرتبه تکرار کنید.

هنگام ورزش کردن:
در این حالت می‌توانید چند کار انجام دهید تا باعث کم شدن ورم دستها موقع ورزش شوید:

۱.پیش از ورزش کلیه جواهرات را خارج کنید.

۲.چرخش بازو را موقع ورزش کردن انجام دهید.

۳.انگشتتان را موقع ورزش کردن مرتبا مشت کنید و باز کنید.

۴.دستها را پس از ورزش بالا نگه دارید.

هنگام گرما:
در این وضعیت می‌توانید چند کار انجام دهید که باعث کمتر شدن ورم هنگام گرما شود:

۱.می‌توان با گذاشتن دست‌ها در زیر آب خنک مقدار تورم را کاهش داد.

۲.همچنین می‌توان یک لگن را با آب خنک پر کنید و دست‌های خود را در آن قرار دهید تا باعث کمتر شدن ورم آن‌ها شود.

۳.از پوشیدن لباس‌هایی که آستین تنگ دارند و می‌توانند باعث ورم دست‌ها شوند توصیه می‌شود خودداری کنید.

۴.بستن ساعت یا جواهرات هم روی مچ دست می‌تواند موجب کاهش گردش خون شود. هنگام استفاده از این نوع وسایل مطمئن شوید که به دور مچ خیلی سفت بسته نشده باشند تا مایعات بتوانند به راحتی و به طور طبیعی در دست‌ها جریان پیدا کنند.

هنگام استفاده از نمک زیاد:
در این وضعیت پیشنهاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود:

۱.استفاده از غذاهای کنسرو شده فست فودها و غذاهای بسته بندی شده را محدود کنید چون معمولا این محصولات همگی شامل مقدار زیادی نمک هستند.

۲.سبزیجات و میوه های تازه مصرف کنید و جهت طعم دادن به جای نمک سعی کنید از گیاهان و ادویه جات استفاده کنید.

قرص یونی فلکس MSM لیبرتی 60 عدد

خرید قرص یونی فلکس MSM لیبرتی 60 عدد

سندرم دست پف کرده

سندرم دست پف کرده ممکن است سبب ورم در یک دست شود. طی یک مطالعه که در سال 2020 انجام شد نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد که پف کردن دست یک عارضه بالینی غیر معمول در صورت مصرف داروی IV است.
تزریق مکرر دارو به یک ناحیه از بدن بر رگ‌های خونی ممکن است اثر بگذارد و یا بافت‌های اطراف ممکن است منجر به احتباس ورم و مایعات شود.
در صورتی که فرد داروهای داخل وریدی را به طور منظم به رگ های دست خود تزریق کند ممکن است آن دست دچار تورم شود.
عوامل دیگری مثل استفاده نکردن از سوزن تمیز یا تورنیکت در هنگام تزریق ممکن است این خطر را افزایش دهند.

تاثیر تغذیه مناسب بر ورم دست

تغذیه مناسب نقش مهمی در کاهش ورم و درد دست می‌تواند ایفا کند. انتخاب مواد غذایی با ارزش غذایی زیاد و خواص ضد التهابی به بهبود وضعیت مفاصل و بافت‌های اطراف آنها کمک می‌کند.
در این قسمت به بعضی از تأثیرات تغذیه مناسب بر کاهش ورم و درد دست اشاره می‌کنیم:

• خوردن مواد ضد التهابی:

موادی مثل سبزیجات و میوه های رنگارنگ، ماهی چرب مثل ماهی قزل آلا، مغزهای متفاوت مثل بادام و گردو، روغن‌های گیاهی مثل روغن زیتون، دارای خواص ضد التهابی هستند و به کاهش التهاب‌ها و در نتیجه کاهش ورم و درد مفاصل می‌توانند کمک کنند.

• مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها:

موادی مثل ویتامین C، ویتامین E، سلنیوم که به عنوان آنتی‌اکسیدان‌ها شناخته می‌شوند، می‌توانند در مقابله با استرس اکسیداتیو و کاهش التهاب‌ها کمک کننده باشند و به بهبود وضعیت مفاصل و کاهش درد ورم کمک نمایند.

• مصرف مواد غذایی ضد التهابی:

استفاده از این مواد ضد التهابی مثل زنجبیل و کرکومین چون دارای خواص ضد التهابی هستند، مصرف منظم آنها می‌تواند به کم شدن درد و ورم مفاصل کمک کند.

• مصرف مواد مغذی با ویتامین K:

ویتامین K به حفظ سلامتی مفاصل‌ها و استخوان ها کمک می‌کند و می‌تواند به کم شدن درد و ورم مفاصل دست منجر شود. مواد غذایی مثل اسفناج وکلم و برگ‌های سبز شامل ویتامین K هستند.

• مصرف مواد غذایی طبیعی:

بعضی از مواد غذایی مثل پنیرهای فراوری‌نشده، گریپ‌فروت، زیتون، پنبه‌دانه و گیاهان دارویی می‌توانند خواص ضد التهابی داشته باشند و به کاهش ورم و درد مفاصل کمک کنند.

• مدیریت وزن:

رعایت حفظ وزن مناسب سبب کم شدن فشار و استرس بر مفاصل دست می‌شود و می‌تواند به کاهش درد و ورم مرتبط با آنها کمک کند.

• مصرف مایعات‌:

مصرف آب‌های طبیعی مثل آب خیار و آب لیمو می‌تواند به حفظ رطوبت مفاصل و کاهش ورم آنها کمک کند. همچنین استفاده از مواد غذایی با خواص ضد التهابی مثل زردچوبه و انواع گیاهان دارویی نیز می‌تواند ورم مفاصل را تسکین دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که علت ورم دست را می‌دانید و مطمئن هستید که به بیماری‌ جدی مربوط نمی‌شود و با درمان‌های خانگی برطرف می‌شود، معمولا نیازی به تماس با پزشک نمی‌باشد ولی مشاهده‌ی برخی از علائم نشان می‌دهد که برای تشخیص قطعی و دریافت کمک باید به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده موارد زیر مشورت با پزشک توصیه می‌شود:

 تورم به‌طور مکرر و مداوم رخ می‌دهد یا با درمان‌های خانگی برطرف نمی‌شود.

 در گذشته به مشکلات مرتبط با غدد لنفاوی مبتلا بوده‌اید.

 سابقه ی التهاب غدد لنفاوی و یا بیماری کلیوی

 در صورتی که باردار هستید.

 فرد علائمی همچون عفونت شدید مثل تب بالا در کنار ورم قرمزی و درد در دست ها دارد.

کلام آخر:

ورم دست اغلب باعث مشکلات سلامتی به مدت طولانی نمی‌شود ولی می‌تواند ناخوشایند باشد.
همچنین ممکن است نشان دهنده مشکلی در سلامتی باشد. برخی از درمانهای ساده ی خانگی می‌توانند باعث کم شدن ورم دست‌ها شوند.
در صورتی که این روشها موثر واقع نشدند با پزشک خود مشورت کنید که می‌تواند بیماری‌های شما را بررسی کند.

نویسنده

فائزه طاهری

فائزه طاهری هستم . کارشناس مامایی هستم و 8 سال هست در داروخانه مشغول به کار هستم . علاقه زیادی به بحث تولید محتوا در حوزه دارویی و پزشکی رو دارم و با مشورت با دکتران داروساز سعی کرده ام که محتواهای مفید و علمی رو در اختیار شما قرار بدهم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا