• خانه
  • دارو
  • آشنایی با قرص توپیرامات +عوارض و نحوه مصرف آن

آشنایی با قرص توپیرامات +عوارض و نحوه مصرف آن

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

توپیرامات، دارویی است که در ردیف داروهای ضد تشنج قرار دارد و برای کنترل حملات ناگهانی عصبی به کار می رود. این دارو، علاوه بر درمان صرع، کاربردهای دیگری نیز دارد؛ از جمله کاهش وزن و تسکین سردردهای میگرنی. با این حال، مصرف خودسرانه این دارو می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد که بر سلامت افراد تأثیرگذار است.
در این مقاله از داروخانه آنلاین دراکت، به بررسی دقیق قرص توپیرامات و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. خواص، روش مصرف و همچنین عوارض جانبی و تداخلات دارویی، از جمله موضوعاتی هستند که در این مطلب مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

قرص توپیرامات چیست؟

داروی توپیرامات را می توان در قالب های دارویی گوناگونی همچون قرص های زودجذب، کپسول های فوری، کپسول های دیرجذب و کپسول های دیرجذب پوشش دار از داروخانه ها با داشتن نسخه پزشک تهیه کرد. این دارو به طور گسترده ای برای مهار انواع خاصی از حملات ناگهانی صرع و همچنین پیشگیری از سردردهای میگرنی تجویز می گردد.
حملات صرع ناشی از اختلال در فعالیت های الکتریکی مغز هستند. قرص توپیرامات با کاهش این فعالیت های الکتریکی غیرطبیعی در مغز، از بروز این حملات پیشگیری می کند. با این حال، مکانیسم دقیق اثرگذاری این دارو در کاهش سردردهای میگرنی هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
فرضیه غالب این است که توپیرامات با آرام کردن سلول های عصبی بیش فعال مغز که عامل اصلی بروز حملات میگرنی هستند، از وقوع این حملات جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که این دارو قادر به درمان ریشه ای میگرن نیست و تنها به عنوان دارویی پیشگیرانه برای کاهش تعداد و شدت حملات میگرنی مورد استفاده قرار می گیرد.

خواص و کاربرد قرص توپیرامات

داروی توپیرامات، به عنوان یک داروی ضد صرع، به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها، برای مهار و کنترل حملات تشنج تجویز می شود. علاوه بر این، این دارو در کنترل و کاهش سردردهای میگرنی نیز کاربرد گسترده ای دارد.
همان طور که گفتیم، تشنج ناشی از اختلال در فعالیت الکتریکی طبیعی مغز است. قرص توپیرامات با کاهش این فعالیت الکتریکی غیر طبیعی در سلول های مغزی، به کنترل و کاهش شدت این حملات کمک می کند. به عبارت دیگر، این دارو با تعدیل فعالیت های عصبی در مغز، به ایجاد تعادل و کاهش تحریک پذیری سلول های عصبی کمک کرده و در نتیجه از بروز تشنج جلوگیری می کند.

نحوه مصرف قرص توپیرامات

نحوه مصرف قرص توپیرامات

مقدار مصرف این دارو توسط پزشک تعیین می شود و معمولاً با دوز کم آغاز شده و به تدریج افزایش می یابد. این کار به منظور کاهش احتمال بروز عوارض جانبی انجام می شود. دوز اولیه قرص توپیرامات معمولاً ۲۵ میلی گرم در روز است که به صورت هفتگی یا دوهفته ای افزایش می یابد.
این دارو معمولاً یک بار در روز، همراه یا بدون غذا میل می شود. قرص یا کپسول را کاملاً بلعیده و از خرد کردن یا جویدن آن اجتناب نمایید. زیرا خرد کردن دارو باعث آزادسازی ناگهانی تمام ماده مؤثره و در نتیجه بروز عوارض جانبی ناخواسته می شود. در صورت مشکل در بلع کپسول، می توانید آن را باز کرده و محتویات آن را با یک قاشق چایخوری یا غذای نرم (مثل سس سیب، ماست) مخلوط کرده و سپس میل نمایید. بعد از مصرف دارو، مقدار کافی مایعات بنوشید تا مطمئن شوید همه دارو بلعیده اید و جذب بدن شده است.

هشدارها و احتیاط ها

در مصرف قرص توپیرامات، نکات زیر را به خاطر بسپارید:
● همان طور که پزشک متخصص مغز و اعصاب توصیه کرده است، این دارو را به صورت خوراکی و معمولاً دو بار در روز همراه یا بدون غذا میل کنید. توجه داشته باشید که خرد کردن یا جویدن قرص به شدت توصیه نمی شود، زیرا طعم بسیار تلخی دارد و ممکن است باعث بروز برخی عوارض جانبی شود.
● توپیرامات می تواند احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد. به همین دلیل، به منظور پیشگیری از این عارضه، بهتر است در طول دوره درمان، مصرف مایعات را افزایش دهید. البته، قبل از هرگونه تغییر در رژیم غذایی، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
● مقدار مصرف این دارو توسط پزشک تعیین می شود؛ بنابراین از افزایش خودسرانه دوز دارو خودداری کنید، زیرا ممکن است عوارض جانبی ناخواسته ای را به همراه داشته باشد.
● در مورد کودکان، دوز مصرفی توپیرامات بر اساس وزن آن ها محاسبه می شود و پزشک متخصص اطفال دوز مناسب را تجویز خواهد کرد.
● برای کسب بهترین نتیجه از درمان، این دارو را به طور منظم و در ساعات مشخصی از روز مصرف کنید. سعی کنید فواصل بین هر وعده مصرف دارو را ثابت نگه دارید.

مکمل سلامت مغز و اعصاب

برای خرید قرص مغز و اعصاب میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت اقدام نمائید.

عوارض جانبی قرص توپیرامات 

همان گونه که بر روی بسته بندی این دارو قید شده است، توپیرامات در ابتدای مصرف ممکن است باعث بروز احساس خستگی مفرط و خواب آلودگی در فرد شود. به همین دلیل، در آغاز درمان از انجام فعالیت هایی که نیازمند هوشیاری کامل هستند مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات صنعتی خودداری نمایید. علاوه بر این، برخی عوارض جانبی متداول قرص توپیرامات عبارت اند از:
● احساس گزگز و سوزن سوزن شدن در بازو و پا
● افزایش احتمال خونریزی، مانند خونریزی بینی
● کبودی آسان پوست
● کاهش میل به غذا
● حالت تهوع و استفراغ
● تغییر در حس چشایی
● اسهال
● کاهش وزن ناخواسته
● تحریک پذیری و عصبی شدن
● عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی
● اختلال در گفتار و بیان
● احساس خستگی مفرط
● کندی در واکنش به محرک ها
● درد در ناحیه شکم
● اختلالات حافظه و فراموشی
● تب و لرز
● تاری دید یا حرکات غیرارادی چشم
● سرگیجه و احساس سبکی سر
در برخی موارد نادر، عوارض جانبی این دارو ممکن است جدی تر بوده و نیازمند مراقبت های پزشکی فوری باشند. شماری از مهمترین این عوارض جدی بدین قرارند:
● مشکلات کلیوی مانند تشکیل سنگ کلیه که با درد پهلو، تکرر ادرار، درد هنگام ادرار کردن و تغییر رنگ ادرار به قرمز یا قهوه ای همراه است.
● تجمع مایع در داخل چشم که می تواند منجر به کاهش بینایی شود.
● بروز افسردگی شدید با علائمی مانند احساس غمگینی شدید، بی علاقگی به فعالیت ها، تغییرات در اشتها و خواب.
● بروز اضطراب شدید با علائمی مانند احساس نگرانی و ترس مداوم، تپش قلب، تنگی نفس و عرق کردن.
● احساس تحریک پذیری، بی قراری و آشفتگی.
● حملات وحشت و ترس های شدید و ناگهانی.
● مشکلات مربوط به خواب مثل خواب آلودگی بیشتر از اندازه یا بی خوابی مفرط.
● تغییرات رفتاری غیرطبیعی.

موارد منع مصرف 

قرص توپیرامات برای افرادی که به یکی از شرایط زیر مبتلا هستند، کاملاً ممنوع است:
● آلرژی ها و حساسیت های دارویی
● دوره شیردهی
● دوره بارداری
● اختلالات کبدی
● گلوکوم یا دیگر مشکلات چشمی
● عارضه های کلیوی مختلف مثل سنگ کلیه
● مشکلات روحی روانی مختلف مانند افسردگی
● اسید متابولیک
● اختلالات در رشد
● مشکلات تنفسی
● پوکی استخوان

شرایط نگهداری داروی توپیرامات

قرص توپیرامات را باید در محیطی با دمای معمولی و به دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری کنید. توجه داشته باشید که تمامی اشکال دارویی، از جمله قرص، شربت، شیاف، کپسول و کرم ها، باید در جایی دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرند.

تداخلات دارویی توپیرامات

مصرف همزمان توپیرامات با داروهایی که موجب خواب آلودگی می شوند، می تواند اثرات خواب آوری را تشدید کند. بنابراین، پیش از مصرف هرگونه داروی خواب آور، شل کننده عضلانی یا داروهای ضد اضطراب یا افسردگی، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
برخی از داروهایی که ممکن است با قرص توپیرامات تداخل دارویی داشته باشند عبارتند از:
● استازولامید
● زونیسامید
● اسید والپروئیک
● قرص های ضدبارداری هورمونی
چنانچه از قرص های ضدبارداری حاوی استروژن استفاده می کنید، احتمال تداخل دارویی با توپیرامات وجود دارد. در این صورت، برای پیشگیری از بارداری، از روش های دیگر جلوگیری از بارداری استفاده کنید و حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.

کلام پایانی

در این مقاله به طور جامع به بررسی قرص توپیرامات و اثرات آن پرداختیم. همانند سایر داروها، مصرف این دارو نیز با برخی عوارض همراه است که شدت و ضعف آن ها در افراد مختلف متفاوت است. ممکن است برخی از عوارضی که تجربه می کنید، ناشی از مصرف توپیرامات باشد؛ از جمله این عوارض می توان به مشکل در تنفس و سرفه اشاره کرد. در صورتی که این علائم ادامه دار بود، حتماً با پزشک خود مشورت کرده و گزینه های درمانی دیگری را بررسی کنید.

نویسنده

زهرا شیخ الاسلام

من زهرا شیخ الاسلام هستم. تحصیلاتم در رشته انفورماتیک پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و دارای سابقه کاری در بیمارستان هستم و علاقه به تولید محتوا در زمینه پزشکی و داروسازی رو دارم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا