چگونه بهترین دارو سرماخوردگی بزرگسالان را تشخیص دهیم؟

معرفی انواع و بهترین قرص سرماخوردگی بزرگسالان

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

سرماخوردگی نوعی بیماری واگیر است که بر اثر فعالیت یک نوع از هزاران ویروس ایجاد می‌شود. در واقع هر انسانی از ابتدای تولد تا لحظه مرگ خود بارها و بارها به این مبتلا شده و پس از مدتی بهبود می‌یابد. تنوع ویروس‌های سرماخوردگی به قدری بالاست که هرچقدر در طول زندگی خود به انواع مختلف این ویروس مبتلا شوید، بازهم سیستم ایمنی بدن در مواجهه با تعدادی دیگر از ویروس‌های این عفونت، غافلگیر می‌شود! از اینروست که واکسن قطعی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد و انواع دارو سرماخوردگی در بازار یافت می‌شود. اما بهترین دارو سرماخوردگی کدام است؟ چه عوارضی با مصرف دارو سرماخوردگی بزرگسالان در انتظار ماست؟ اگر مصرف دارو را سر ساعت معین فراموش کردیم چه اقدامی لازم است؟ تمام اینها سوالاتی هستند که در ادامه این بلاگ از مجله دراکت به آنها خواهیم پرداخت!

معرفی انواع دارو سرماخوردگی ویژه بزرگسالان

علائم بیماری سرماخوردگی به قدری متنوع است که برای بهبود هریک از آنها یک نوع داروی خاص فرموله شده است. مدل‌های گوناگون داروی سرماخوردگی که در داروخانه‌ها مشاهده می‌کنید هر کدام در بهبود یکی از علائم سرماخوردگی، موفق‌تر از سایر داروهاست؛ مثلا همان قدر که مصرف شربت پزودوافدرین برای رفع گرفتگی بینی موثر است، قرص استامینوفن به عنوان یک تب بر قوی در پایین آوردن درجه حرارت بدن موفق عمل می‌کند. انواع دارو سرماخوردگی بزرگسالان که بسته به موارد مصرف طبقه بندی می‌شوند عبارتند از:

داروهای تلفیقی

این داروها که ترکیبی از چند ماده موثر در یک دارو هستند، به کاهش همزمان شدت چندین علامت سرماخوردگی کمک می‌کنند. ادالت کلد، کلد استاپ، کلداکس و…. همگی داروهای موثر و مشهور در درمان سرماخوردگی هستند که جزو داروهای تلفیقی سرماخوردگی به شمار می‌آیند‌. داروهای مرکب در عین حال که می‌توانند همزمان چندین علامت از سرماخوردگی ویروسی را بهبود ببخشند اما در عوض عوارض جانبی بیشتری را نیز به دنبال خواهند داشت. در واقع با مصرف این داروها همزمان ضد سرفه، ضد حساسیت، تب بر و…. را با هم مصرف نموده اید، در حالی که ممکن است به تمامی اینها نیازی نداشته باشید و فقط موجب بروز عوارض این داروها در بدن خود شوید!

داروهای رفع گرفتگی بینی

تورم و التهاب مخاط بینی، گرفتگی راه تنفس و آبریزش بینی مداوم از جمله علائم معمول بیماری سرماخوردگی است. التهاب بینی که بر اثر حمله ویروس‌ها و عفونت است، معمولا با درمان سرماخوردگی در خانه بهبود می‌یابند اما در موارد شدیدتر مانند عود سینوزیت یا عفونت‌های گوش میانی (که هرچه درمان سریع‌تر باشد، خطرات کمتری فرد را تهدید می‌کند) و یا زمان‌هایی که اقدامات خانگی موثر واقع نمی‌شوند، استفاده از داروهای رفع گرفتگی بینی همچون فنیل افرین، پزودوافدرین، زایلومتازولین و …. بسیار موثر واقع می‌شود.

داروهای تب بر

تب یکی از علائم بیماری سرماخوردگی است که معمولا با پیشرفت بیماری خود را نشان می‌دهد. درمان‌های خانگی سرماخوردگی همچون پاشویه کردن معمولا در پایین آوردن تب بسیار موثرند اما داروهایی نظیر استامینوفن و ایبوپروفن به هرچه سریع‌تر پایین آمدن درجه حرارت بدن کمک می‌کنند. البته داروهای تب بر معمولا نقش مسکن نیز دارند؛ مثلا استامینوفن در درمان سردرد و کمردرد و ایبوپروفن در تسکین دردهای ناشی از قاعدگی، آسیبات ورزشی و دردهای ناشی از التهاب کاربرد دارند.

داروهای بهبود آبریزش بینی

سرماخوردگی معمولا خود را با آبریزش بینی نشان می‌دهد که موجب از دست رفتن مایعات بدن می‌شود. استفاده از داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین‌ها به جلوگیری از آبریزش بینی کمک می‌کنند. بهتر است برای قطع آبریزش بینی با داروهای ضد احتقان آغاز نکنید؛ چرا که این داروها با رقیق نمودن ترشحات بدن، آبریزش بینی را تشدید می‌کنند اما در عوض مصرف آنتی هیستامین‌ها بهترین راهکار است. در واقع داروهای آنتی هیستامین مانند شربت دیفن هیدرامین و کلرفنیرآمین با خشک نمودن فضای داخل بینی، از آبریزش جلوگیری می‌کنند.

آنتی بیوتیک‌ها

سرماخوردگی نوعی بیماری ویروسی است که برای مقابله با آن باید از داروهای ضد ویروسی کمک گرفت.زمانی از آنتی بیوتیک‌ها در درمان سرماخوردگی بزرگسالان استفاده می‌شود که بیماری پیشرفت کرده و عفونت باکتریایی به سایر علائم سرماخوردگی اضافه شود. خرید قرص سیستم تنفسی

برای خرید مکمل سرماخوردگی میتوانید از سایت دراکت به صورت آنلاین اقدام نمائید.

بهترین دارو سرماخوردگی ویژه بزرگسالان چیست؟

هر دارویی اگر به درستی و مطابق با علائم بیمار تجویز شود، بهترین دارو سرماخوردگی به حساب می‌آید. با این حال در ادامه به برخی از داروهای OTC که در درمان سرماخوردگی بسیار پر کاربرد هستند، اشاره خواهیم نمود:
  • کوریزان: کوریزان از جمله داروهای مرکبی است که نه به درمان بیماری، که از بروز عوارض جانبی جدی بر اثر سرماخوردگی در بدن جلوگیری می‌کند. این محصول برای استفاده بدون نسخه افراد بالای ۶ سال بلامانع است و برای کودکان زیر شش سال باید حتما با تجویز پزشک همراه باشد.
  • شربت پلارژین: این شربت سرماخوردگی که فاقد لاکتوز و هرگونه ترکیبات حیوانی است، بهترین دارو سرماخوردگی محسوب می‌شود. عصاره گیاه پلارگونیوم که در ترکیبات این دارو به کار رفته است، خاصیت ضد ویروسی فوق العاده ای دارد و درتسکین علائم سرماخوردگی موثر است.این شربت به صورت جداگانه برای کودکان و بزرگسالان فرموله شده و از داروخانه آنلاین دراکت قابل تهیه می‌باشد.
  • کلد استاپ: کلد استاپ که از محصولات سرماخوردگی ایرانی به حساب می‌آید نوعی داروی مرکب است. این قرص با دارا بودن استامینوفن، پزودوافدرین و دیفن هیدرامین به بهبود علائم مهم سرماخوردگی همچون بدن درد، تب، آبریزش بینی و حساسیت کمک شایانی می‌کند.

فاکتورهایی که حتما در زمان خرید داروهای سرماخوردگی در نظر بگیرید!!

هر انسانی از لحاظ قدرت سیستم ایمنی و میزان حساسیت به فرمول‌های دارویی مختلف با دیگری متفاوت است. ممکن است برای هر دارویی یک طیف گسترده عوارض جانبی از خفیف تا شدید پیش بینی شده باشد؛ از اینرو توجه به فرمولاسیون و ترکیبات به کار رفته در یک دارو یکی از فاکتورهای مهم هنگام خرید است. نباید ترکیبات موثر داخل یک داروی سرماخوردگی موجب ایجاد حساسیت در شما شود و یا در تداخل با داروهای مصرفی دیگرتان باشد. برچسب دارو یکی دیگر از فاکتورهای مهم هنگام خرید داروی سرماخوردگی است. برچسب روی محصول مشخص می‌سازد که ترکیبات موثره آن روی از بین بردن کدام یک از علائم بیماری متمرکز می‌شود؛ مثلا داروهای تب بر حاوی ترکیباتی هستند که بیشتر روی علائمی همچون تب و دردهای عضلانی متمرکز اند یا داروهای ضد احتقان بیشتر در باز کردن مجاری تنفسی و رفع گرفتگی بینی موثرند. هرچه همخوانی فرمولاسیون داروی سرماخوردگی با علائم بیماری بیشتر باشد، بهبودی زودتر حاصل شده و کمترین عارضه جانبی گریبانگیر شما خواهد شد.

عوارض جانبی داروهای سرماخوردگی بزرگسالان

داروهای سرماخوردگی بزرگسالان بسته به اینکه برای چه منظوری مصرف شوند و تخصصی یا مرکب باشند، عوارض گوناگونی دارند. از آنجایی که داروهای مرکب همزمان حاوی مواد ضد احتقان، ضد سرفه، مسکن و آنتی هیستامین هستند، طبیعتاً تمامی عوارض این داروها  را به صورت یکجا در خود دارند. مثلا کلد استاپ که به نوعی بهترین دارو سرماخوردگی محسوب می‌شود، نوعی داروی مرکب است که مصرف آن می‌تواند عوارضی همچون اختلالات خونی، زردی، احتباس ادرار، واکنش‌های آلرژیک، بی خوابی و اضطراب را به دنبال داشته باشد. بنابراین عوارض جانبی از هر دارو به دارویی دیگر متفاوت است که در برگه اطلاعات همان محصول درج می‌شود.

نحوه مصرف

دستورالعمل مصرف هرکدام از داروهای سرماخوردگی متفاوت است.مثلا مصرف قرص کلد استاپ هر ۶ ساعت ۲ عدد توصیه می‌شود در حالیکه مصرف داروی تب بری همچون استامینوفن، نباید از ۴ گرم در طول شبانه روز بیشتر شود. البته در نهایت پزشک یا داروساز باید بسته به شدت علائم و زمان آغاز بیماری، دوز مصرفی داروها و نحوه مصرف آن‌ها را تعیین نمایند.

فراموش کردن مصرف دارو

مصرف به موقع داروهای سرماخوردگی بخصوص آنتی بیوتیک‌ها بسیار مهم است. اگر فاصله زمانی بین مصرف داروها رعایت نشود در روند درمان اختلال ایجاد می‌شود. حساسیت مصرف به موقع آنتی بیوتیک‌ها نسبت به سایر داروها بیشتر است. اگر مصرف این‌گونه داروها نیمه کاره رها شود و یا چند دوز پشت هم فراموش شود، می‌تواند باعث باقی ماندن عفونت یا عود آن در بدن شود. البته قسمت بد ماجرا، مقاوم شدن بدن نسبت به آنتی بیوتیک‌هاست. بنابراین باید دوره درمان خود را تا مصرف آخرین قرص ادامه دهید! به طور کلی اگر وعده‌ای از داروی خود را فراموش کردید، مطابق زیر عمل کنید:
  • اگر کمتر از دو ساعت از فراموشی دارو گذشته است، آنرا مصرف کنید و برای دوزهای بعدی طبق رویه قبلی عمل کنید.
  • اگر دارو را سه بار یا بیشتر در طول روز مصرف می‌کنید، می‌توانید این نوبت را نادیده بگیرید و دوز بعدی را طبق ساعت معمول خود مصرف نمایید.

جمع بندی

تنوع بالای ویروس‌های سرماخوردگی باعث می‌شود تا شرکت‌های داروسازی دست به تولید انواع دارو سرماخوردگی بزنند. این فرآورده‌های دارویی فرمولاسیون و اشکال گوناگونی دارند که برای انتخاب بهترین دارو سرماخوردگی، باید به عواملی همچون شکل فراورده و نوع ترکیبات موثره توجه نمود. همچنین دارو سرماخوردگی بزرگسالان نباید با هدف کاهش طول درمان عوارض جبران ناپذیری به بدن وارد کند. مثلا استفاده از داروی دگزا که امروز بسیار مصرف می‌شود، حالتان را یک یا دو روز زودتر خوب می‌کند، اما در عوض بهبود علائم سرماخوردگی به تعویق می‌افتد. با مطالعه کامل مطلب فوق خواهید توانست بهترین دارو سرماخوردگی را خریداری نمایید.

سوالات متداول

داروهای ضد احتقان چگونه عمل می‌کنند؟

داروهای ضد احتقان باعث تقویت اثر نوراپی نفرین و اپی نفرین در بدن می‌شوند و فعالیت آدرنرژیک را از طریق تحریک گیرنده‌های آلفا در بدن افزایش می‌دهند.  همین امر باعث می‌شود که رگ‌های بینی، گلو و سینوس‌های اطراف بینی تنگ می‌شوند و در نتیجه، التهاب و تولید موکوس کاهش می‌یابد. پس از مدتی، علائم سرماخوردگی کاهش می‌یابد و همین امر می‌‎تواند به بهبود حال فرد کمک کند.

داروهای ضد سرفه سبب می‌شوند که خلط سینه کاهش پیدا کند و راه تنفس باز می‌شود. همچنین، این داروها به عنوان سرکوب‌کننده سرفه اثرات سرفه را کاهش می‌دهند. البته باید به این مسئله توجه داشته باشید که مصرف داروهای ضد سرفه باید بر اساس روش خاصی صورت گیرد و هر فرد باید متناسب با شرایط خود و مشورت با پزشک، بهترین دارو را انتخاب کند.

مسکن‌ها و داروهای تب‌بر می‌توانند در کنترل علائم سرماخوردگی موثر باشند. مسکن‌ها مانند ایبوپروفن و پاراستامول به کاهش دردهای مرتبط با سرماخوردگی، مانند درد سر و گلو و درد عضلات و استخوان‌ها، کمک می‌کنند. همچنین، این داروها تب را کاهش می‎دهند و از افزایش دمای بدن جلوگیری می‌کنند. برخی از داروهای تب‌بر مانند آسپرین به عنوان یک ضد التهاب قوی عمل می‌کنند و علائم التهابی مانند گلودرد و سرفه را کاهش می‌دهند. البته باید قبل از خرید شربت ضد سرفه و استفاده از این داروها با پزشک مشورت نمایید و داروها را بر اساس دستورالعمل مصرف کنید.

اگر می‌خواهید از داروهای ضد سرماخوردگی استفاده کنید، باید به چند مسئله توجه داشته باشید. مصرف داروهای مسکن یا ضد التهاب غیراستروئیدی همراه با داروهای فشار خون خطرناک است و می‌تواند به بدن لطمه وارد کند.  دارو های آنتی بیوتیک نیز نباید با داروهای فشار خون استفاده شوند. بهتر است قبل از استفاده از این داروها، با پزشک مشورت شود.

مصرف داروهای سرماخودرگی می‌تواند عوارض جانبی متعددی را به همراه داشته باشد که از مهمترین آنها می‌توان به  فشار خون بالا یا فشار خون پایین، افزایش تعداد ضربان قلب، انقباض شدید عروق محیطی و احشایی، سرگیجه و سردرد، تحریک‌پذیری عصبی و بی‌قراری، خواب آلودگی، افزایش اشتها و راش پوستی اشاره کرد.

داروهای سرماخودرگی باید هر 4 یا 6 ساعت یکبار مورد استفاده قرار گیرند. پزشک دستورالعمل مصرف را در اختیار بیمار قرار می‌دهد و همین امر باعث می‌شود که بیمار هر چه سریعتر بهبود پیدا کند. با کاهش علائم، بیمار نباید مصرف این داروها را قطع کند. توصیه می‌شود حداقل 5 روز به مصرف این داروها ادامه دهید تا بتوانید علائم بیماری را به صورت کامل بهبود ببخشید.

مصرف داروهای سرماخوردگی همزمان با الکل ممنوع است. الکل می‌تواند تداخلات خطرناکی را با برخی داروها به همراه داشته باشد و عوارض جانبی آنها را افزایش دهد. همچنین، الکل ممکن است اثرات داروهای مسکن را از بین ببرد. در صورتی که الکل با داروهای سرماخوردگی مصرف شود باعث کاهش عملکرد دارو، افزایش عوارض جانبی دارو یا ایجاد عوارض خطرناک مانند خواب آلودگی، ضعف عضلانی و تنفسی شود.

نویسنده

زهرا شیخ الاسلام

من زهرا شیخ الاسلام هستم. تحصیلاتم در رشته انفورماتیک پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و دارای سابقه کاری در بیمارستان هستم و علاقه به تولید محتوا در زمینه پزشکی و داروسازی رو دارم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا