• خانه
  • دارو
  • شامپو کتوکونازول چیست و مصرف آن چه مزایا و عوارضی دارد؟
شامپو کتوکونازول

شامپو کتوکونازول چیست و مصرف آن چه مزایا و عوارضی دارد؟

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

یکی از شایع‌ترین مشکلات پوستی شوره سر می‌باشد که افراد در سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.
همانطور که همه ما می‌دانیم شوره سر آزاردهنده و خسته‌کننده است ولی مثل هر موضوع دیگری این معضل هم قابل حل می‌باشد و راه‌های گوناگونی جهت حل آن وجود دارد.
گاهی مشکلات مو و پوست و سر با شامپوهای معمولی حل نمی‌شود. به همین منظور لازم است از شامپوهایی استفاده شود که با داشتن ترکیبات مخصوص، خاصیت درمانی داشته باشند.
یکی از این شامپوها، شامپوی کتوکونازول است که کاربرد و فواید دیگری نیز دارد. در این مقاله نگاهی دقیق‌تر به کاربردها و اثرات شامپو کتوکونازول خواهیم داشت.

کتوکونازول چیست؟

کتوکونازول یک ماده‌ی ضد قارچ است که در درمان عفونت‌های قارچی پوست و مو مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این دارو با جلوگیری از رشد قارچ عمل می‌کند؛ بنابراین اثر شامپوی ضدریزش کتوکونازول را می‌توان در کنترل و درمان بیماری قارچی پوست سر نیز در نظر گرفت.
استفاده از این دارو می‌تواند کمک به ازبین‌بردن، پوسته‌پوسته‌شدن و خارش مرتبط با شوره سر کند.
به کمک این شامپو عفونت‌های پوست سر را می‌توان درمان کرد و شوره‌های شدید را از بین برد.
علاوه‌بر درمان شوره سر، جهت درمان عفونت قارچی که موجب روشن‌شدن یا تیره‌شدن پوست گردن، دست‌ها، پاها و بازوها می‌شود نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. با ما همراه باشید تا در ادامه موارد مصرف این دارو را توضیح دهیم.

موارد مصرف شامپوی کتوکونازول

یکی از عمده‌ترین و اصلی ترین دلیل استفاده از شامپوی کتوکوناوزل جهت درمان شوره سر می‌باشد. در درمان عفونت‌های قارچی پوست و مو، درمان خشکی پوست سر، درمان شوره سر و دیگر عفونت‌های قارچی و حساسیت‌های پوستی ممکن است شامپو حاوی کتوکونازول کارایی داشته باشد.
خشکی پوست سر، علت بروز بسیاری از شوره‌های سر به شمار می‌آید که مصرف شامپوی ضد شوره را ضروری می‌کند ولی در اکثر موارد نیز درماتیت سبوره عامل ایجاد شوره است که رشد بیش از اندازه نوعی قارچ (که به طور طبیعی روی پوست سر) وجود دارد آن را به وجود می‌آورد. شامپوی کتوکونازول می‌تواند با کم کردن قارچ و التهاب در بهبود شوره‌های آزار دهنده سر مفید باشد.

شامپو کتوکونازول جهت درمان پسوریازیس

پسوریازیس یکی دیگر از بیماری‌های التهابی پوستی است که موجب پوسته پوسته شدن پوست می‌شود و پلاک‌های پوستی و قرمزی ایجاد می‌کند. پلاک های پوستی ایجاد شده بیشتر توسط قارچ‌هایی که مانند مخمر هستند آلوده می‌شوند.

شامپو کتوکونازول جهت درمان موهای چرب

به‌صورت یک درمان جانبی می‌توانیم از شامپو ضدریزش کتوکونازول جهت کنترل چربی موها استفاده کنیم. از آن جایی که موهای چرب مستعد قارچ و شوره هستند می‌توان برای درمان خانگی موی چرب از کتوکونازول نیز استفاده کرد.
درماتیت سبورئیک مورد دیگری است که موجب چربی موی فرد می‌شود و پوست سر دچار پوسته‌های ریز و خارش‌ شدید می‌شود. در این حالت هم شامپو کتوکونازول کاربرد دارد.

شامپو کتوکونازول برای درمان قارچ بدن

شامپوی کتوکونازول به‌صورت مشخص یک داروی ضدقارچ است. از این دارو می‌توان جهت درمان عفونت‌های قارچی مثل عفونت‌های تینه آ و تینه آ ورسیکالر استفاده کرد‌.
تینه آ کاپیتیس یک عفونت قارچی سطحی شبیه کرم حلقوی می‌باشد که روی پوست سر اثر می‌گذارد. تینه‌آ ورسیکالر نیز نوعی عفونت پوستی می‌باشد که در اثر رشد بیش از اندازه نوعی مخمر که به طور طبیعی در پوست زندگی می‌کند، به وجود می‌آید.
به همین جهت این شامپو می‌تواند در کنترل و درمان این عفونت و کاهش خارش پوست اثر بخش باشد.

شامپو کتوکونازول جهت درمان جوش سر

در پوست سر یک سری جوش‌ها دیده می‌شوندکه موجب خارش پوست سر می‌شوند. در صورتی که این جوش ها منشا قارچی داشته باشند و نه منشا باکتریایی، جهت درمان آنها می‌توان از شامپو کتوکونازول‌ استفاده کرد.
این دارو می‌تواند آکنه‌های قارچی را مورد هدف خود قرار دهد.

شامپو کتوکونازول جهت ریزش مو

در اغلب موارد از کتوکونازول بیشتر به دلیل خواص قارچی آن استفاده می‌شود تا عفونت‌ها یا بیماری‌هایی مانند درماتیت سبوره و یا شوره سر. ولی مطالعات بالینی نشان می‌دهند که این شامپو در کاهش ریزش مو و افزایش رشد و استحکام تارهای مو هم می‌تواند نقش داشته باشد.

شامپو کتوکونازول‌ جهت درمان شپش

کتوکونازول یک داروی ضدقارچ است و نمی‌توان از آن به‌طور مستقیم برای درمان شپش سر استفاده کرد.
ولی با توجه به تحقیقات انجام شده احتمالا می‌توان از آن به‌عنوان یک درمان مکمل جهت کاهش خارش سر و مشکلات جانبی ناشی از شپش‌ها استفاده کرد.

شامپو کتوکونازول برای خارش سر

اثر و کاربرد شامپو کتوکونازول به صورت ویژه‌ای در کنترل خارش شدید پوست سر تایید شده‌ است.
این شامپو می‌تواند با کنترل رشد قارچ‌ها، کنترل شوره سر و بهبود پوسته‌ریزی سر به درمان خارش سر هم کمک زیادی کند.

شامپو کتوکونازول جهت درمان مشکلات پوستی بدن

از این شامپو می‌توان جهت درمان قارچ پای ورزشکاران، عفونت کشاله ران، بثورات ناشی از عرق‌کردن‌های زیاد، پوسته‌پوسته‌شدن و خشکی پوست بدن استفاده کرد.
در صورتی که عفونت‌های قارچی هر ناحیه‌ای از بدن را درگیر کرده باشند، از شامپو ضد قارچ کتوکونازول می‌توان جهت کنترل آن استفاده کرد.
معمولا از فرم کرمی این دارو برای درمان مشکلات پوست بدن استفاده می‌شود ولی مصرف شامپو هم در درمان آن موثر می‌باشد.

شامپو کتوکونازول برای درمان شوره سر

یکی از مهم ترین اثراتی که کتوکونازول دارد خاصیت ضدشورگی آن است. این دارو می‌تواند با کنترل قارچ‌های پوست سر کاهش التهابات پوست سر و کم‌کردن میزان خارش و پوسته‌پوسته ‌شدن سر، به کاهش شوره سر کمک زیادی کند.

برای خرید شامپو ضد شوره میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.

شامپو کتوکونازول برای درمان عفونت واژن

کاندیدیازیس واژن عفونتی می‌باشد که توسط مخمری ایجاد می‌شود که اغلب به طور معمول در داخل بدن زندگی می‌کند. در صورتی که محیط داخل واژن به‌گونه‌ای تغییر کند که رشد آن را تشویق کند کاندیدا می‌تواند تکثیر شود و سبب عفونت شود.
کاندیدیازیس در واژن اغلب به عنوان عفونت مخمری واژن نامیده می‌شود. عوامل خطر استفاده از دستگاه‌های داخل رحمی، بارداری، مصرف داروهای ضدبارداری هورمونی، ابتلا به دیابت، آنتی‌بیوتیک‌های مصرف شده با سیستم ایمنی ضعیف تشخیص داده می‌شود.
این عفونت می‌تواند موجب خارش یا درد شود. یکی از گزینه‌های درمانی جهت درمان عفونت واژن ناشی از قارچ، داروی کتوکونازول می‌باشد که می‌توان هم به‌صورت شامپو و هم به‌صورت کرم از آن استفاده کرد.

شامپو کتوکونازول برای درمان لک

لکه‌های پوستی، به ویژه لکه‌های ناشی از عفونت‌های قارچی یا لکه‌های ناشی از تینه آ ورسیکالر که روی قسمت‌های مختلف پوست از جمله پوست صورت و گردن ظاهر می‌شود را می‌توان با استفاده از شامپوی کتوکونازول درمان کرد.

کرم ضد لک افراد بالای 40 سال سینره

خرید کرم ضد لک سینره بالای بالای 40 سال 

شامپو کتوکونازول‌ برای درمان قارچ صورت

از این دارو به‌صورت اختصاصی می‌توان جهت درمان آکنه‌های قارچی پوست صورت تحت نظر پزشک استفاده کرد.
ماده فعال کتوکونازول موجود در شامپو می‌تواند به‌حد کافی جهت مبارزه با آکنه‌های قارچی پوست صورت کارایی داشته ‌باشد و درعین‌حال هم به‌اندازه کافی برای پوست صورت هم ملایم است. ازآن‌جایی که این درمان مناسب عفونت‌ها و آکنه‌های باکتریایی نیست بهتر است برای استفاده و استعمال از آن روی پوست صورت حتماً با پزشک متخصص پوست و مو مشورت کرد.

نحوه مصرف شامپو کتوکونازول

دفعات و مقدار مصرف و طول درمان با شامپو کتوکونازول به شدت بیماری و قدرت شامپو (۲% یا ۱%) بستگی دارد؛ بنابراین توصیه می‌شود طبق تجویز پزشک عمل کنید و بروشور همراه با دارو را به دقت مطالعه نمایید.

روش مصرف:

ابتدا موهای خود را خیس و مرطوب کنید. مقداری از شامپو را روی موهای خود بریزید و به خوبی ماساژ دهید.حدوداپنج دقیقه صبر کنید و بعد موهای خود را آبکشی کنید.
درصورتی که این شامپو را در محلی به غیر از پوست سر خود استفاده می‌کنید، آن را به مدت پنج دقیقه روی قسمت آسیب دیده قرار دهید و بعد آبکشی کنید و محل مورد نظر را خشک کنید.
از استفاده بیش از اندازه شامپو جهت جلوگیری از خشکی یا تحریک پوست سر خودداری کنید.

دوره مصرف:

تعداد دفعات استفاده و دوره مصرف از این شامپو بستگی به عوامل مختلفی دارد؛ برای مثال باید ببینید پزشک برای شما شامپو با دوز یک یا دو درصد را تجویز می‌کند و همچنین بر اساس دستور پزشک ممکن است در هر هفته دو باز و یا بیشتر لازم باشد که از آن استفاده کنید.
در صورتی که وضعیتتان بعد از گذشت ۴-۲ هفته درمان با شامپوی کتوکونازول ادامه یافت و یا هرزمان بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی کتوکونازول

• خارش شدید
• تورم زبان، صورت یا گلو
• مشکل در تنفس
• کهیر
• سرگیجه
• اسهال
• تغییرات دوران قاعدگی
• کاهش وزن
• کاهش میل جنسی
• خستگی غیر معمول
• ضعف
• تهوع و استفراغ

اشکال دارویی کتوکونازول

o کرم
o قرص
o شامپو
o پماد

تداخلات دارویی کتوکونازول

 استامینوفن
 فاموتیدین
 سیلدنافیل
 تادالافیل
 فنی توئین
 بروموکریپتین و کلشی‌سین
 آلپرازولام
 وینبلاستاتین
 دومپریدون
 اپلرنون
 ارگوتامین سی

کتوکونازول و بارداری

تاثیرات کتوکونازول بر خانم های باردار و یا شیرده به‌خوبی مطالعه نشده است. در صورتی که باردار می‌باشید و در مورد استفاده از یک درمان ضدقارچی نگرانی دارید پیش از مصرف این شامپو ضدقارچ با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

موارد منع مصرف کتوکونازول

  • در درجه ی اول به تاریخ انقضای شامپوی کتوکونازول دقت کنید. توصیه می‌شود در صورتی که تاریخ انقضای آن تمام شده است از مصرف آن خودداری کنید.
  • در صورتی که بیماری یا شرایط خاصی دارید پیش از تجویز این دارو، پزشک یا داروساز خود را در جریان قرار دهید به خصوص اگر شرایط زیر را دارید:

۱- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد موجود در ترکیبات آن
۲- آسیب دیدگی یا تورم در پوست یا پوست سر
۳- بارداری و شیردهی

کلام آخر
شامپوهای حاوی کتوکونازول یک مکمل قدرتمند در مبارزه با شوره سر و عفونت‌های قارچی به حساب می‌آیند. این شامپوها با توانایی کم کردن التهاب و تنظیم تولید چربی می‌توانند به ایجاد تعادل در پوست سر و بهبود وضعیت کلی موها کمک کنند. همچنین ممکن است به عنوان قسمتی از راهکارهای جامع‌تر برای مقابله با ریزش مو مورد استفاده قرار بگیرند اما نباید فراموش کنیم که این شامپوها تنها جهت افراد خاصی تجویز می‌شوند و باید زیر نظر متخصص پوست و مو استفاده شوند.
با پیروی از دستورالعمل‌های صحیح و با توجه به موارد احتیاطی، شامپو کتوکونازول می‌تواند به یک مکمل اثر بخش در برنامه مراقبت از موی شما تبدیل شود و به شما کمک کند تا موهایی زیبا‌تر و سالم تر داشته باشید. در صورتی که به دنبال یک راه‌حل دارویی برای مبارزه با مشکلات پوست سر خود هستید شامپو کتوکونازول می‌تواند گزینه‌ای کمک کننده باشد.

سوالات متداول

آیا شامپو کتوکونازول‌ برای موهای رنگ شده می‌تواند استفاده شود؟

شامپو کتوکونازول ممکن است بر روی رنگ موها تأثیر بگذارد. در صورتی که  موهای شما رنگ شده است قبل از استفاده توصیه می‌شود با آرایشگر یا پزشک خود مشورت کنید.

تعداد دفعات استفاده از شامپو به شدت عفونت و به توصیه‌ی پزشک شما بستگی دارد. اغلب ۲ تا ۳ بار در هفته توصیه می‌شود.

شامپو کتوکونازول معمولا برای شوره‌های ناشی از عفونت‌های قارچی تجویز می‌شود. برای سایر شوره‌ها مثل پسوریازیس یا اگزما، باید با پزشک متخصص مشورت کنید

تاکنون تحقیقات زیادی دراین‌خصوص صورت نگرفته است. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت نیاز به مصرف شامپو ضدقارچ کتوکونازول در دوران شیردهی حتماً با پزشک خود‌ دراین‌خصوص مشورت شود.

هنوز ایمنی داروی کتوکونازول در کودکان به‌خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است. توصیه می‌شود از آن برای افراد زیر ۱۲ سال استفاده نشود مگر در صورتی که پزشک اطفال آنها را تجویز کرده باشد.

بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که کتوکونازول ممکن است در کم شدن ریزش مو اثر بخش باشد ولی برای تایید این اثر بخشی نیاز به مطالعات بیشتری می‌باشد.

استفاده طولانی مدت از این دارو باید زیر نظر پزشک باشد چون ممکن است باعث افزایش خطر مقاومت قارچی شود.

نویسنده

فائزه طاهری

فائزه طاهری هستم . کارشناس مامایی هستم و 8 سال هست در داروخانه مشغول به کار هستم . علاقه زیادی به بحث تولید محتوا در حوزه دارویی و پزشکی رو دارم و با مشورت با دکتران داروساز سعی کرده ام که محتواهای مفید و علمی رو در اختیار شما قرار بدهم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا