به تاخیر افتادن عادت ماهانه یکی از چالش های زنان می باشد که بروز آن می تواند سلامت روحی و جسمی فرد موردنظر را تحت تاثیر قرار دهد. این عارضه ها اغلب به علت سیکل قاعدگی نامنظم رخ میدهد. نامنظم بودن سیکل های قاعدگی، معمولا در اثر بهم ریختگی هورمون ها رخ می دهد؛ بنابراین یکی از راه های درمان پریود نامنظم با مدروکسی پروژسترون است که باید زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان مصرف شود.
در این حالت خانم ها میتوانند انواع قرص برای پریود شدن را زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان مصرف کنند که این قرصها کمک میکنند تا سیکل قاعدگی به درستی طی شود.
مدروکسی پروژسترون یکی از داروهای پرمصرف در زمینه ی تنظیم سیکل قاعدگی است.
اگر شما هم جزو اون دسته از بانوانی هستید که هر ماه با جابجا شدن ناخواسته ی دوره ی قاعدگیتون دچار چالش هستید و به دنبال راه حل هستید، حتما مقاله زیر را مطالعه کنید و در اسرع وقت به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.
مدروکسی پروژسترون چیست؟
همانطور که پیش تر گفته شد، خط اول درمان بهم ریختگی های قاعدگی، داروهای هورمونی هستند.یکی از این داروها مدروکسی پروژسترون است.
داروی مدروکسی پروژسترون شامل نوعی هورمون زنانه به نام پروژسترون می باشد.
پروژسترون یک هورمون جنسی زنانه است که نقش مهمی در چرخه قاعدگی و بارداری ایفا می کند. این هورمون به رشد و بلوغ تخمک ها کمک می کند و رحم را برای بارداری آماده می کنند.
موارد مصرف مدروکسی پروژسترون
مدروکسی پروژسترون یک داروی تنظیمی است که به طور وسیع در درمان مشکلات مربوط به دورههای قاعدگی خانم ها و مشکلات جنسی مثل نازایی و نفخ استفاده میشود و دارای اثرات متعددی بر روی سیستم تنظیمی هورمونهای زنانه است و میتواند به طور موثر در مدیریت مشکلاتی مانند دردهای شدید پریودی، ناراحتیهای پستانی و حتی بعضی بیماریهای زنانه مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک کمک کننده باشد.
از این دارو حتی در مواردی مانند خونریزی های شدید،دردناک و غیر معمول یا عدم خونریزی در دوران قاعدگی هم استفاده می گردد.
این دارو جایگزینِ هورمون پروژسترون که به صورت طبیعی در بدن خانم ها تولید می شود می باشد. زمانی که بدن فرد به اندازه کافی این هورمون را تولید نمی کند، استفاده از این دارو توصیه می شود.
مدروکسی پروژسترون به عنوان بخشی از برنامه هورمون درمانی برای کاهش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی هم مورد استفاده قرار می گیرد.
داروی مدروكسي پروژسترون جهت درمان سرطان پستان در دوران يائسگي، هيپرپلازي آندومتر و سندرم تخمدان پلی كيستيك استفاده مي شود. همچنین نیز در درمان سرطان سلول های کلیوی، سرطان آندومتر و آندومتريوز، كنترل آمنوره ثانويه، خونريزي هاي نامنظم رحم، به عنوان جانشين درماني هورموني در زنان يائسه و همچنین ارزيابي ميزان توليد آندروژن و استروژن به كار مي رود.
از دیگر موارد مصرفی جهت درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• درمان نقص قاعدگی و تنظیم سیکل قاعدگی
• درمان علائم قبل از قاعدگی(PMS) مانند درد و تورم سینه، افسردگی، تنش و تغییرات خلقی
• پیشگیری از پریود نامنظم
• درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
• درمان تنبلی تخمدان
داروهای هم گروه مدروکسی پروژسترون استات
- سیپروترون استات
- نوراتی استروژن
- دیدروژسترون
- پروژسترون
- هیدروکسی پروژسترون کاپروات
اشکال دارویی مدروکسی پروژسترون
داروی مدروکسی پروژسترون استات به صورت آمپول و قرص با نام های تجاری متفاوتی ساخته شده و در دسترس بیماران قرار گرفت است و با توجه به تشخیص و صلاح دید پزشک بر اساس شرایط جسمانی و سن بیمار، شکل دارویی قرص و یا امپول آن تجویز می شود.
اسامی زیر از جمله نام های تجاری معروف و پرمصرف این دارو می باشند.
• قرص مدروفم 5 میلی گرم
•قرص پروژرا 5 میلی گرم
• آمپول پروودیک 150 میلی گرم
• آمپول دپوپروورا 500 میلی گرم
• آمپول دپوژسترون 1 میلی لیتر
عوارض قرص مدروکسی پروژسترون
- تهوع
- بی خوابی
- گیجی
- کهیر
- خارش شدید
- ادم
- حالت خواب آلودگی
- احتباس مایعات بدن
- زردی
- افزایش وزن
- وقفه در قاعدگی
- ترشح نابجای شیر
- دردناک شدن پستان
- خونریزی غیر طبیعی رحمی
- احساس خستگی مزمن
- استفراغ و نفخ و گرفتگی شکم
- یبوست یا اسهال
- تغییرات در خلق و خو و ضعیف شدن اعصاب
- اضطراب و تپش قلب و احساس گرگرفتگیتغییر در میل جنسی
- بروز جوش و آکنه در صورت
- ریزش مو
- درد های شکمی
- بزرگ یا حساس شدن سینه ها یا احساس درد در نوک سینه ها
- درد و گرفتگی عضلات پا
- تغییرات در سیکل قاعدگی
موارد منع مصرف داروی مدورکسی پروژسترون
• خونریزی شدید واژن
اختلالات انعقاد خون
• تشکیل لخته خون در ریه ها
• اختلالات کبد
• مشکلات کلیوی
• سابقه ابتلا به افسردگی
• سابقه بیماری تشنج یا صرع
• سقط جنین
• سابقه ابتلا یا داشتن علائم سرطان رحم و ابتلا به بیماری های عروقی و هرگونه بیماری مرتبط با هورمون های جنسی
• خونریزی غیرطبیعی دستگاه تناسلی تشخیص داده نشده
• سابقه سرطان سینه
• نئوپلازی شناخته شده یا مشکوک وابسته به استروژن یا پروژسترون
• بیماری ترومبوآمبولیک شریانی فعال (مانند سکته مغزی)
• اختلال یا بیماری شناخته شده کبد
• سابقه ابتلا به دیابت
• سابقه ابتلا به میگرن
برای خرید قرص قاعدگی می توانید از سایت دراکت اقدام نمائید.
موارد احتیاط هنگام مصرف مدروکسی پروژسترون
• این دارو برای جلوگیری از بارداری تجویز نمی شود. در صورتی که به داروی پیشگیری از بارداری نیاز دارید، از پزشک خود در مورد انتخاب داروی مناسب مشورت بگیرید.
• در صورتی که مبتلا به دیابت می باشید. توصیه می شود قند خون خود را به تعداد دفعات بیشتر و به صورت منظم تری چک کنید.به این دلیل که مصرف این دارو می تواند بر روی سطح قند خون شما تاثیر بگذارد.
• ترک دخانیات و الکل و یا به حداقل رساندن استفاده از ان ها در مدت زمانی که با مدروکسی پروژسترون درمان می شوید، توصیه می شود.
• در صورتی که دارو را جهت درمان اختلال قاعدگی استفاده می کنید، احتمالاً در هفته ی نخست بعد از قطع دارو خونریزی خواهید داشت.
• در صورت بروز علائمی مانند ضعف ناگهانی، تغییرات در بینایی، مشکل تکلم، سردرد شدید(خصوصاً در ناحیه ی پشت سر)درد ساق پا و کشیدن پا هنگام حرکت، تنگی نفس،درد قفسه ی سینه،خونریزی غیر طبیعی واژن و افسردگی، در سریع ترین زمان به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه کنید
• احتمال بروز خونریزی لثه در مدت درمان با داروی مدروکسی پروژسترون وجود دارد. بنابراین بهتر است از مسواک نرم استفاده کنید و بهداشت دهان و دندان را بیشتر رعایت کنید و توصیه می شود معاینات دورهای توسط دندانپزشک را فراموش نکنید.
• حداقل تا سه ماه بعد از قطع درمان با این دارو اقدام به بارداری نکنید و درصورتی که شک به باردار بودن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
• در مدت درمان با این دارو پوست شما نسبت به قبل بیشتر به آفتاب حساس می باشد. بنابراین حتماً از محصولات ضد آفتاب و عینک آفتابی استفاده نمایید و تا حد امکان در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید.
روش صحیح مصرف مدروکسی پروژسترون
داروی مدروکسی پروژسترون را دقیقاً طبق دستور پزشک استفاده کنید. پزشک به شما خواهد گفت چه تعداد قرص در چند نوبت روزانه لازم دارید و طبق همان دستور پزشک دارو را مصرف کنید.
• ممکن است نیاز باشد مدروکسی پروژسترون را هر روز و یا تنها در روزهای خاصی از دوره ی عادت ماهیانه خود مصرف کنید.
• این دارو را می توان قبل و بعد از غذا مصرف کرد. توصیه میشود به صورت کامل همراه یک لیوان آب میل کنید.
• مصرف قرص در زمان مشخصی از روز به شما کمک می کند تا با پیشگیری از فراموشی و استفاده ی منظم بتوانید اثرات مطلوب درمانی را سریعتر مشاهده نمایید.
• در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو به محض به یاد آوردن،آن را مصرف نمایید مگر درصورتی که زمان کمی تا نوبت بعدی مانده باشد. در این صورت نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و نوبت بعدی را طبق روال قبلی استفاده کنید.
آیا مدروکسی پروژسترون برای درمان اندومتریوز کاربرد دارد؟
در جواب به این سوال باید بگوییم بله؛ از مدروکسی پروژسترون استات برای درمان اختلال آندومتریوز هم استفاده می شود.
آندومتریوز به حالتی گفته می شود که سلول های بافت طبیعی داخل رحم در دیگر قسمت های بدن فرد مثل محدوده داخل شکم یا لگن مشاهده شده و شروع به رشد و تکثیر می کند. اختلال آندومتریوز سبب بروز خونریزی های شدید و چسبندگی هایی داخل بافت رحم می شود. در این حالت از داروی مدروکسی پروژسترون استات به عنوان عاملی جهت از بین بردن سلول های آندومتر استفاده می شود.
تاثیر استرس و اضطراب بر مدروکسی پروژسترون
اضطراب و استرس از مهم ترین علت های ابتلا به کمبود هورمون زنانه در بسیاری از افراد می باشد.
افزایش سطح هورمون کورتیزول که همان هورمون استرس می باشد باعث می شود که گیرنده های پروژسترون در بدن مسدود شوند و همین اتفاق منجر به بیماری های رحم و تخمدان در بانوان می شود. به همین جهت توصیه می شود برای افزایش اثرات درمانی داروی مدروکسی پروژسترون سعی کنید استرس و اضطراب را از خود دور کنید.
مصرف مدروکسی پروژسترون در بارداری
استفاده از داروی مدروکسی پروژسترون در بارداری فایدهای ندارد و به همین جهت باید در دوران بارداری مصرف آن قطع شود.
خانم هایی که ممکن است در معرض تزریق این دارو قرار داشته باشند، خطر ناهنجاریهای مادرزادی در اوایل بارداری را افزایش میدهند. با این حال، هنوز اطلاعات کافی درباره آسیب رساندن این دارو به جنین یا نوزاد در دسترس نیست.
مدروکسی پروژسترون در دوزهای بالا یک داروی ضد باروری است و انتظار میرود دوزهای بالا تا زمان قطع درمان، باروری را مختل کند.
هم چنین در برخی موارد که هدف حفظ بارداری می باشد در صورتی که سابقه سقط تکراری یا قبل از زمان معمولی زایمان وجود دارد مصرف مدروکسی پروژسترون به کاهش ریسک سقط کمک میکند.
در افرادی که از مشکلات نقص لولههای رحمی، سقط قبلی یا نارسایی رحمی رنج برده هم مصرف مدروکسی پروژسترون در بارداری توصیه میشود.
برای پشتیبانی تثبیت پیوند جنین در روش ای وی اف(IVF) یا آی یو آی(IUI)، وجود کیستهای قبل از بارداری در دوران بارداری و کاهش خطر زایمان زودرس در مواردی مانند وجود تنش رحمی یا سابقه زایمان زودرس در بارداریهای قبلی، پزشک زنان استفاده از مدروکسی پروژسترون در بارداری را تجویز میکند.
مصرف مدروکسی پروژسترون در شیردهی
مصرف مدروکسی پروژسترون در شیردهی منع خاصی ندارد زیرا هنوز مشخص نیست چه میزان از این دارو از طریق شیردهی جذب بدن نوزاد میشود. بعضی از داروهای پروژسترونی ممکن است تاثیرات مختلفی روی ترشح شیر و رفتار نوزادان داشته باشند. پزشک با در نظر گرفتن وضعیت مادر و نیاز شیردهی نوزاد، در مورد مصرف مدروکسی پروژسترون در شیردهی تصمیم میگیرد و در صورت صلاح دید آن را تجویز می کند.
آیا مدروکسی پروژسترون در بهبود کیست های تخمدان تاثیر دارد
پاسخ آن بله است؛ در بعضی از موارد ممکن است این دارو با توجه به تشخیص پزشک معالج، بسته به وضعیت بیمار، نوع و اندازه کیست برای درمان کیست تخمدان تجویز شود.
قرص مدروکسی پروژسترون میتواند به کنترل و کاهش اندازه کیستهای تخمدان کمک کند و هم چنین علائم کیست تخمدان را کاهش دهد.
موارد مصرف آمپول مدروکسی پروژسترون
آمپول مدروکسی پروژسترون استات جهت موارد زیر کاربرد دارد:
- پشتیبانی هورمونی در دوران بارداری در صورت داشتن سابقه سقط تکراری و یا عدم تولید پروژسترون کافی توسط تخمدانها
- درمان نارسایی لولههای رحمی که باعث ناتوانی در باروری میشود.
- درمان عدم تنظیم دوره قاعدگی و کاهش علائم پریود نامنظم
امپول مدروکسی پروژسترون سه ماهه چیست؟
آمپول مدروکسی پروژسترون سه ماهه (Depo-Provera) یک روش جلوگیری از بارداری می باشد که شامل هورمون پروژسترون مصنوعی است. با تزریق آمپول مدروکسی پروژسترون سه ماهه، هورمون پروژسترون به طور مداوم در جریان خون شما حفظ میشود و اثر جلوگیری از بارداری دارد.
نتیجه گیری
مدروکسی پروژسترون یک داروی هورمونی بر پایه پروژسترون می باشد که برای تنظیم سیکل های قاعدگی،درمان علائم قبل از قاعدگی و در حاملگیهای مشکوک به نقص پروژسترون مصرف میشود.
این دارو از طریق اثر روی ردههای پروژسترونی در بدن، تاثیر مثبتی روی سیستم تناسلی دارد.
مدروکسی پروژسترون نیاز به تجویز و نظارت پزشک دارد. پیش از شروع مصرف این دارو، باید با پزشک درباره آن صحبت کرده و دستورات و راهنماییهای او را به دقت دنبال کنید.
در هر صورت باید به این نکته توجه داشت که مصرف هر دارویی همراه با عوارض جانبی است. این محصول هم از این قاعده مستثنی نیست و ممکن است با اثرات جانبی مانند تغییرات در وزن، تغییرات در خواب و حالتهای افسردگی همراه باشد.
سوالات متداول
مدروکسی پروژسترون چه تداخلات دارویی دارد؟
از جمله داروهایی که با آمپول مدروکسی پروژسترون استات تداخل دارند، عبارتند از: بسیاری از داروهای تشنج (مانند باربیتورات، کاربامازپین، توپیرامات، روفینامید)،کورتیکواستروئیدها (مانند هیدروکورتیزون، پردنیزون)، آنتی بیوتیکهای سفالوسپورین (سفتازیدیم، سفوروکسیم)، ریفامایسینها (مانند ریفامپین)،مهار کنندههای پروتئاز HIV (مانند آتازاناویر، نلفیناویر، ریتوناویر)،دیگر داروهای HIV (افاویرنز، نویراپین ، آسیترتین، آمینوگلوتتیمید،ایزوترتینوئین، وارفارین، مخمر سنت جان، آپرپیتانت،بکساروتن،بوسنتان،گریزئوفولوین
چگونه باید از مدروکسی پروژسترون استفاده کرد تا بهترین نتیجه را بگیریم؟
ممکن است نیاز باشد مدروکسی پروژسترون را هر روز و یا تنها در روزهای مشخصی از دوره ی ماهیانه مصرف نمایید. به همین دلیل در این صورت قرص را در یک زمان مشخص مصرف کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید .