کمبود پروتئین یکی از نشانههای مهمی است که باید در بدن بررسی شود؛ چرا که پروتئین منبع غنی از مواد مفید برای شکلگیری عضلات و ترمیم پوست و تنظیمکننده هورمونها است. البته نقش زیادی نیز در بازسازی بافتهای از دست رفته ایفا میکند. با اینکه پروتئین در اغلب مواد غذایی که در طول روز استفاده میکنیم وجود دارد، اما هستند کسانی که همچنان در معرض نبود یا کمبود پروتئین در بدن خود هستند. از نشانههای کمبود پروتئین میتوان به کاهش حجم عضلات، اختلال در رشد مو و ناخنها و همچنین خشکی و کدر شدن پوست اشاره کرد. علت کمبود پروتئین عدم استفاده درست از مواد مغذی حاوی پروتئین و بیماریهای گوارشی است که در هر دو صورت باید توسط افراد خبره بررسی شود. اما آمارها نشان میدهند افرادی که در کشورهای فقیر زندگی میکنند، سالمندان و افراد گیاهخوار بیشتر از دیگر افراد دچار کمبود پروتئین میشوند.
علت جذب نشدن پروتئین در بدن
علت کمبود پروتئین چیست؟ اصلیترین علت کمبود پروتئین نداشتن رژیم غذایی هدفمند است. یعنی کمبود پروتئین زمانی اتفاق میافتد که شما بدون در نظر گرفتن نیاز بدن خود غذایی مصرف کنید که در آن پروتئین وجود ندارد یا به مقدار کم وجود دارد یا غذاییهایی را در کنار هم استفاده میکنید که یکی مانع از جذب پروتئین دیگری میشود. درست است که طبق آمارهای جهانی کمبود پروتئین بیشتر در کشورهای توسعهنیافته اتفاق میافتد؛ اما در کشورهای توسعهیافته نیز این مشکل وجود دارد. چرا که جذب پروتئین تنها به خوردن پروتئینهای حیوانی ختم نمیشود. بلکه دانستن نحوه مصرف آنها نیز اهمیت دارد. در ادامه تنها دلیل عدم جذب پروتئینهای مشکلات گوارشی است که باید توسط پزشک متخصص درمان شود.برای خرید مکمل پروتئین میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به راحتی اقدام نمائید.
علائم کمبود پروتئین
با شناخت نشانههای کمبود پروتئین میتوانید به موقع به پزشک مراجعه کرده و علت کمبود پروتئین را تشخیص دهید. در صورت مشاهده مجموعه از این بیماریها باید به پزشک مراجعه نمایید.-
ورم
-
تشکیل کبد چرب
-
ایجاد مشکل در پوست، مو و ناخن
-
کم شدن یا از دست رفتن حجم عضلات
-
زیاد شدن خطر شکنندگی استخوانها
-
پایین آمدن میزان رشد در کودکان
-
افزایش شدت عفونتها
بدن در هر وعده چقدر پروتئین جذب میکند؟
با بررسیهای مختلف بر روی ورزشکاران مخصوصاً بدنسازان، میزان پروتئینی که باید دریافت کنند در وعده غذایی خود بین 1 تا 2 گرم است. البته این میزان به ازای وزن ورزشکار متفاوت خواهد بود. در جذب پروتئین فقط دریافت و یا مصرف پروتئین مهم نیست، این سنتز پروتئین است که اثر مستقیم بر عضله سازی دارد. در تحقیقاتی توسط یک گروه متخصص مشخص شد که با دو برابر کردن پروتئین دریافتی (به طور مثال 30 گرم پروتئین) میتوانید میزان سنتز پروتئین خود را تا میزان 50 درصد افزایش دهید و یا با سه برابر کردن مصرف پروتئین سنتز خود را به عدد 90 برسانید. اما با افزایش پروتئین بیش از این حد برای آنها فایده خاصی به همراه نداشت. اگر مصرف کم پروتئین خطرآفرین است؛ مصرف زیاد آن هم بیخطر نیست.نکات مربوط به نحوه صحیح مصرف پروتئین
نکاتی که درباره مصرف صحیح پروتئین باید رعایت کنید که از کمبود پروتئین در بدن شما جلوگیری شود، شامل موارد زیر میباشد:- ورزشکارانی که برای بالا بردن حجم عضلات خود تمرینات سخت انجام میدهند، میتوانند 1 تا 2 گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن خود) پروتئین مصرف کنند.
- برای جذب بهتر پروتئین مورد نیاز میتوانید این ماده را در طی شبانهروز به وعدههای بیشتری تقسیم کنید. همچنین آن را کامل در یک وعده و به طور سنگین مصرف نکنید؛ چون این کار سنتز پروتئین را بالا میبرد.
- انجام حرکات و تمرینات سخت در ورزشکاران مبتدی جذب پروتئین را تا مدت 48 ساعت و در افراد با تجربه تا مدت 24 ساعت بالا میبرد.
- به خاطر پایین آمدن جذب پروتئین در طول شب، بهترین زمان مصرف بعد از بیدار شدن از خواب و صبح زود است.
- بهترین زمان مصرف پروتئین حدود 4 الی 6 ساعت قبل از تمرین است. اگر در این زمان وعده غذایی پر پروتئین را 2 ساعت قبل و 2 ساعت بعد تمرین مصرف کنید، بیشترین سود را خواهید برد.
- وعده غذایی که بعد از تمرین مصرف میکنید، اگر دارای کربوهیدرات باشد باعث بهبود نتایج جذب پروتئین میشود.
چه کسانی در معرض خطر کمبود پروتئین قرار دارند؟
همانطور که میدانید پروتئین یکی از مهمترین مواد مغذی است که نبود این ماده عوارضی به همراه دارد. بزرگسالان بالای 70 سال و گیاهخواران افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر نبود پروتئین قرار میگیرند. تحقیقات نشان میدهند که چه افراد گیاهخوار و چه نیمه گیاهخوار هر دو آنها میتوانند در معرض خطر کمبود پروتئین قرار بگیرند. البته باید در نظر داشت که افراد بالای 70 سال هم اگر به میزان کافی پروتئین را در برنامه غذایی خود جای ندهند؛ باید منتظر عواقب ناشی از کمبود آن باشند. در صورتی که گیاهخواران و افراد بالای 70 سال از طریق غذا یا سبزیجات این ماده را دریافت نکردند، میتوانند با مصرف مکمل پروتئین را به بدن خود وارد کنند. البته اگر در بین این دو گروه قرار ندارید، نباید خیالتان جمع باشد که میزان پروتئین مورد نیاز شما به اندازه کافی دریافت شده است. اگر در خود نشانههای کمبود پروتئین مثل عواملی چون تغییر در رنگ مو یا پوست همچنین خستگی همیشگی را دیدید، با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش پروتئین پلاسما میتوانید میزان پروتئین خونتان را اندازهگیری کنید. در صورت وجود هرگونه مشکل ابتدا با استفاده روزانه از غذاهای حاوی پروتئین یا مکملهای پروتئینی درمان آغاز میشود و اگر این کمبود از مشکلات پوارشی باشد، درمانهای مورد نیاز انجام میگیرد.درمان کمبود پروتئین خون
بهترین درمان کمبود پروتئین خون پیروی از رژیم غذایی سالم است. استفاده از مواد غذایی مانند گوشت تازه، تخم مرغ پخته، ماست یونانی، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات عدس، لوبیا، سویا و مغزهای خوراکی میتواند این مشکل را درمان کند. بهتر است بدانید گاهی کمبود پروتئین در خون به دلیل ناتوانی معده درهضم و جذب مواد غذایی است. معمولا، زمانی که تولید اسید در معده کاهش پیدا می کند، این مشکل به وجود می آید. در این شرایط، باید به پزشک مراجعه شود تا داروهای مناسب برای افزایش اسید در معده تجویز شوند و پس از آن، با توجه به اینکه هضم بهبود بخشیده می شود، علائم کمبود پروتئین در خون از بین می روند. استفاده از محصولات پروبیوتیک نیز می تواند قدرت معده را در جذب پروتئین بالا ببرد. کلام آخر در این مقاله به بررسی نشانههای کمبود پروتئین پرداختیم. اگر مجموعه از این علائم را دریافت کردید باید برای تشخیص علت کمبود پروتئین به پزشک مراجعه نمایید. اما اغلب مردم در ایران میزان مورد نیاز پروتئین بدن خود را دریافت میکنند و این ورزشکاران هستند که علاقه به جذب پروتئین بیشتر دارند. کمبود پروتئین در بدن این افراد؛ از تشکیل حجم عضلات مورد توقع آنها را پیشگیری میکند. بدنسازان برای جذب بهتر پروتئین باید آن را در اندازه و زمان درست مصرف کنند. ترکیب غذایی مصرفی در کنار پروتئینهای حیوانی،گیاهی و دارویی نیز باید استاندارد و با برنامهریزی قبلی انتخاب شود.سوالات متداول
چگونه میتوان از کمبود پروتئین جلوگیری کرد؟
پیروی از رژیم غذایی سالم و حاوی پروتئین بهترین روش برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن و جلوگیری از کمبود آنهاست.
آیا مکملهای پروتئینی میتوانند کمک کنند؟
بله! استفاده از مکمل های پروتئینی گزینه مناسبی برای تامین پروتئین مور دنیاز بدن است. اما این مکملها نمیتوانند جایگزین یک رژیم غذایی سالم شوند.
چه افرادی بیشتر در معرض کمبود پروتئین هستند؟
افرادی که مسن هستند یا رژیم غذایی گیاهخواری را انتخاب میکنند، بیشتر از دیگران در معرض کمبود پروتئین هستند.