تاثیر امگا3 بر جنین

نحوه مصرف قرص امگا3 در بارداری

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

امگا3 در بارداری یکی از مکمل های مهم است که مادران باید در این دوران به دستور پزشک مصرف کنند. اما پیش از هر چیز بهتر است ابتدا با امگا3 و نقش آن در بارداری آشنا شوید. امگا3 یکی از اسیدهای چرب ضروری است که در بدن ساخته نمی شود. این ماده مفید ابتدا باید توسط غذا به بدن جذب شود و در نهایت با مصرف مکمل می توان کمبود این ماده ضروری را در بدن تامین کرد. منابع تامین کننده امگا3 محدود هستند و می توانید آن را از طریق منابع گیاهی و یا حیوانی تامین کنید. امگا3 گیاهی در موادی نظیر تخم کتان تامین می شود. اما بدن قدر است امگا3 حیوانی را جذب کند و از آنجا که بدن قادر نیست امگا3 گیاهی را به حیوانی تبدیل کند، بهتر است این ماده مغذی را از منابع حیوانی مانند انواع ماهی همچون ساردین و یا سالمون تامین کنید و یا از مکمل موجود در بازار استفاده کنید.

مصرف امگا3 در بارداری چه اهمیتی دارد؟

امگا3 در بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این اسید چرب در ابتدای امر بر رشد بینایی و دستگاه عصبی جنین بسیار موثر است. مصرف این ماده در دوران بارداری به تکامل شناختی نوزاد کمک می کند. تاثیر امگا3 بر سلامت جنین و مصرف آن در زمان بارداری به هیچ عنوان قابل چشم پوشی نیست. این ماده در صورتی که در دوزهای بالا در این دوران توسط مادران مصرف شود، احتمال ابتلای نوزاد به آلرژی را به شدت کاهش می دهد. امگا3  در فرآیند بارداری تاثیرات مثبتی دارد و از زایمان زودرس جلوگیری می کند. مصرف امگا3 در وزن جنین تاثیر بسزایی دارد و ریسک ابتلا به پره کلمپسی را کاهش می دهد.

قرص امگا 3 در بارداری روزی چند تا بخوریم؟

هیچ قانون و مقررات خاصی برای استفاده از امگا3 در بارداری وجود ندارد و پزشک با توجه به ویژگی های بدن مادر و قدرت او در تامین امگا3 برای نوزاد میزان آن را تعیین می کند. اما به طور معمول مقدار ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم توسط پزشک به مادر توصیه می شود. البته به این نکته توجه داشته باشید که مکمل امگا3 پس از پایان ماه چهارم بارداری باید مصرف شود. البته هر مکملی را نمی توانید استفاده کنید. چرا که وجود آلودگی در برخی از مکمل ها ممکن است خطرات جبران ناپذیری روی سلامت نوزاد داشته باشد.

قرص امگا ۳ در بارداری چه زمانی مصرف شود؟

زمانی که زنان باردار باید قرص امگا ۳ را مصرف کنند از هفته ۱۲ بارداری شروع می شود، زیرا این دوره زمانی است که جنین شروع به شکل گیری و رشد می کند، مصرف قرص اسیدهای امگا ۳ کافی از این دوره به شکل گیری و تکامل کودکان کمک می کند.همچنین رشد عصبی و بصری در نیمه دوم بارداری، اکثرا در سه ماهه سوم رخ می دهد.

نحوه مصرف امگا۳ در بارداری

دستور مصرف قرص امگا 3 توسط پزشک باید تعیین شود. اما به طور کلی باید قرص امگا سه 1000 را روزانه 1 عدد مورد استفاده قرار داد. این قرص را بهتر است همراه با غذا و 1 لیوان آب میل کنید. امگا 3 همراه با غذاهای چرب جذب بهتری در بدن خواهد داشت.

امگا۳ در بارداری چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

تاثیر امگا3 روی جنین را نمی توان نادیده گرفت و در صورتی که از مکمل مناسبی استفاده نکنید و یا منابع مناسب این ماده را به درستی تامین نکنید، خطرات بی شماری سلامت جنین را به خطر می اندازد. در ادامه به بررسی ویژگی های منابع امگا3 برای مصرف مادر باردار می پردازیم.
  • فاقد جیوه باشد

فلزات سنگین از جمله جیوه در بسیاری از آب های دریاها و اقیانوس ها وجود دارد. به همین دلیل ماهی هایی که در این آب ها زندگی می کنند، به فلزات سنگین آلوده هستند و مصرف آن ها برای جنین خطرآفرین است. از سوی دیگر فرآینده جداسازی جیوه در مکمل های امگا3 پیچیده است و حتما باید از مکمل هایی استفاده کنید که روی آن ها عبارت عاری از جیوه و یا Mercury Free هک شده باشد.
  • فاقد پارابن باشد

مکمل امگا3 برای نوزاد که حاوی پارابن است، به شدت سلامت جنین را به مخاطره می اندازد. پس به هنگام خرید مکمل به عدم وجود پارابن در آن توجه داشته باشید. در ساخت بسیاری از مواد غذایی و لوازم آرایشی از پارابن استفاده می شود که یک نگهدارنده ارزان و بسیار مضر است و کارشناسان تایید کرده اند که این ماده رابطه مستقیمی با انواع سرطان دارد.
  • طعم ماهی نداشته باشد

مادران باردار به بوی برخی مواد غذایی حساس می شوند و به خصوص ماهی که در حالت عادی نیز بوی ناخوشایندی دارد و باعث حالت تهوع مادر باردار می شود. به همین خاطر در صورتی که مکمل طعم ماهی داشته باشد، خانم باردار از مصرف آن صرف نظر می کند. در صورتی که باردار هستید و می خواهید از مکمل امگا3 استفاده کنید، مکملی خریداری کنید که بوی ماهی ندهد.
  • سایز مکمل کوچک باشد و بلع آن راحت باشد

بیشتر مکمل ها سایز بزرگی دارند که بلعیدن آن ها دشوار است. به همین خاطر بهتر است مکمل هایی تهیه کنید که سایز و ابعاد کوچکی دارند و بلعیدن آن آسان است.

چه کسانی باید در دوران بارداری امگا3 مصرف کنند؟

همانطور که در بخش قبل گفته شد، ماهی هایی همچون سالمون و ساردین و غذاهای دریایی منابع اصلی امگا3 هستند. در صورتی که امگا3 در بارداری از طریق مصرف ماهی تامین شود و خانم های باردار بتوانند دو تا سه واحد ماهی در طول یک هفته مصرف کنند، نیازی به تامین این ماده با مصرف مکمل نیست. اما در صورتی که مادر در رژیم غذایی خود، منابع تامین امگا3 را قرار ندهد، باید از مکمل های امگا3 عاری از جیوه استفاده کند. البته بسیاری از پزشکان، به دلیل احتمال وجود جیوه در ماهی، مادران باردار را در این دوران از مصرف ماهی منع می کنند و استفاده از مکمل های امگا3 را در رژیم غذایی مادران باردار قرار می دهند. رژیم غذایی مادران باردار ایرانی عموما فاقد امگا3 است و به همین خاطر حتما باید مصرف مکمل را در برنامه خود قرار دهند. برای خرید انواع مکمل های امگا3 و روغن ماهی می توانید از وب سایت داروخانه آنلاین دراکت استفاده کنید.

سوالات متداول

بهترین منابع غذایی امگا3 در دوران بارداری کدامند؟

ماهی و سایر غذاهای دریایی به ویژه ماهی‌های چرب آب‌های سرد، مانند سالمون، ماهی خال مخالی، ماهی تن، شاه ماهی و ساردین. آجیل و دانه‌ها مانند دانه کتان، دانه چیا و گردو. روغن‌های گیاهی مانند روغن بذر کتان، روغن سویا و روغن کانولا. غذاهای غنی شده با امگا ۳ مانند تخم‌مرغ‌های غنی شده، ماست، آب‌میوه، شیر، نوشیدنی‌های سویا.

خیر ، برخی از ماهی‌ها در هر مقداری برای زنان باردار مشکل‌آفرین هستند، زیرا دارای میزان بالایی از جیوه آلی یا متیل مرکوری هستند. جیوه از جفت عبور می‌کند و می‌تواند به جنین آسیب برسانند.

بله ، درصورت مصرف بیش از حد می‌تواند عوارضی همچون احساس طعم ماهی در دهان،افزایش قند خون،عوارض گوارشی مصرف قرص روغن ماهی،خونریزی لثه و بینی،کاهش فشار خون،افزایش احتمال سکته مغزی هموراژیک،بی خوابی از عوارض قرص روغن ماهی به دنبال داشته باشد.

از خانواده امگا ۳، نوع ALA در گیاهان و مواد غذایی نظیر گردو، دانه کتان، روغن کانولا، دانه چیا و لوبیای سویا وجود دارد.  اما دو نوع دیگر در غذاهای دریایی و حیوانی همچون ماهی های چرب نظیر سالمون، ساردین، ماهی تن یافت میشود.با گنجاندن این موارد در برنامه غذایی روزانه میتوان امگا سه را دریافت کرد.

نویسنده

زهرا شیخ الاسلام

من زهرا شیخ الاسلام هستم. تحصیلاتم در رشته انفورماتیک پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و دارای سابقه کاری در بیمارستان هستم و علاقه به تولید محتوا در زمینه پزشکی و داروسازی رو دارم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا