با یک سرچ ساده و مشاهده نیازهای تغذیهای زنان و مردان به این نتیجه خواهید رسید که زنان در دوران باروری (۱۵ تا ۴۹ سال) ۲ برابر بیش از مردان به آهن نیاز دارند. زنان در دوران قاعدگی با هر بار پریود شدن و از دست دادن مقدار زیادی خون، مقادیر زیادی آهن را نیز از دست میدهند.از اینرو مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی از جمله واجبات تغذیهای خانمهای جوان است.برای تکمیل درمان کمخونی و بهبود جذب آهن، مصرف همزمان قرص فولیک اسید توصیه میشود. برای خرید قرص فولیک اسید میتوانید از سایت دراکت اقدام نمائید.
برخی خانمها شرایط ویژهتری دارند. زنانی که گوشت کمتری مصرف میکنند و یا رژیم گیاه خواری دارند، باید آهن مورد نیاز بدن خود را با مصرف قرص آهن در دوران پریود پوشش دهند. کمبود آهن در دوران پریود با علائم زیادی همراه است.کمبود ذخایر آهن حتی در نوع خونریزی تفاوت ایجاد میکند. زنانی که ذخایر آهن کمی در بدن خود دارند، معمولا قاعدگی آنها بیش از یک هفته طول کشیده و با خروج لختههای خونی بزرگ از واژن همراه است. اما چگونه باید قرص آهن را در دوره پریود مصرف کنیم؟ تامین آهن مورد نیاز بدن در دوره قاعدگی فقط با مصرف غذاهای معمول امکان پذیر است؟ بهترین مکملهای آهن ایرانی و خارجی کدام اند؟ با مطالعه کامل این مقاله از مجله دراکت با هر آنچه که باید درباره مصرف آهن در دوران پریود بدانید، بیشتر آشنا خواهید شد!
چگونه از قرص آهن در دوران پریود استفاده کنیم ؟
مطابق تحقیقات صورت گرفته، از هر سه زنی که در جهان در سنین باروری قرار دارند یک نفر دچار کم خونی است. کمخونی میتواند علل مختلف داشته باشد اما شایعترین علت آن کمبود آهن است؛ از اینرو توصیه میشود با رژیم غذایی مناسب و مصرف مکملهای آهن از بروز کمخونی پیشگیری کنید. اما نحوه مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی باید چگونه باشد؟
بهترین زمان مصرف قرص آهن در زمان پریودی
جهت جلوگیری از کمخونی در دوران قاعدگی باید از یک هفته قبل از شروع دوره پریودی مصرف قرص آهن را شروع کنید. شواهد نشان میدهد که اثربخشی قرص آهن از حدود 7 تا 8 روز پس از مصرف مشخص میشود همچنین اصولا مکملهای آهن اگر با معده خالی مصرف شوند، جذب فوری خواهند داشت. بنابراین یکی از بهترین زمان مصرف قرص آهن در زمان پریودی، نیم ساعت قبل از صبحانه است اما اگر شما از جمله افرادی هستید که با خوردن قرص آهن دچار اختلالات گوارشی میشوید بهتر است قبل از خواب شبانه این قرص را مصرف کنید و نکته اساسی دیگر در این زمینه رعایت فاصله دو ساعته میان مصرف مواد حاوی کلسیم و کافئین با مصرف قرص آهن است. در غیر این صورت جذب قرص آهن دچار اختلال خواهد شد.
آیا در دوران پریود باید مصرف قرص آهن را قطع کنیم ؟
باورهای غلط را دور بریزید! باور به اینکه با مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی، خونریزی تشدید میشود یک باور کاملا غلط است. البته ممکن است برای برخی افراد به سبب مصرف قرص آهن به هنگام عادت ماهیانه، مشکلاتی ایجاد شود که قطعا قابل حل خواهد بود. در برخی افراد مصرف قرص آهن در دوران پریود منجر به بروز مشکلات گوارشی در بدن آنان میشود. توصیه ما به شما اینست که در چنین مواقعی به جای مصرف قرص آهن به صورت ناشتا، آنرا به صورت شبانه استفاده نمایید.
بدن در دوران پریود به چه مقدار آهن نیاز دارد؟
نیاز بدن به آهن در دختران و پسران یکسان است تا زمانی که دختران به سن بلوغ میرسند. دختران در سنین بلوغ (۱۴ تا ۱۸ سال) روزانه به ۱۵ میلی گرم آهن نیازمندند و پس از گذراندن دوره بلوغ تا پیش از یائسگی ( دوره باروری) باید روزانه ۱۸ میلی گرم آهن مصرف کنند. با اتفاق افتادن دوره یائسگی در خانمها نیاز آنها به آهن به ۸ میلی گرم روزانه کاهش مییابد.
آیا مصرف آهن دوره پریود را شدیدتر میکند؟
برخی خانمها چنین تصور میکنند که با مصرف قرص آهن در دوره پریود، خونریزی آنها تشدید میشود در حالیکه این باور از اساس اشتباه است. با مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی، یک شبه مشکل کم خونی جبران یا مقدار خونریزی بیشتر نمیشود. چرا که فرآیند جذب آهن و تاثیر گذاری آن در بدن یک فرایند زمان بر است و حداقل چند روز طول میکشد.
پیشگیری از کمبود آهن در دوران قاعدگی
عادت ماهیانه شایعترین علت از دست رفتن عنصر آهن در بدن بانوان است. تحقیقات نشان میدهد که زنان بین ۲۲۰ تا ۲۵۰ میلی گرم آهن در هر پیمانه خون قاعدگی خود از دست میدهند و این یعنی خطر ابتلا به کم خونی. برای جبران از دست رفتن ذخایر آهن، معمولا مصرف غذاهای حاوی آهن به زنان توصیه میشود. برخی از مواد غذایی که منبع غنی از آهن به حساب میآیند عبارتند از:
- گوشت قرمز
- جگر
- حبوباتی نظیر عدس
- ماهیهای همچون ساردین و تن
- سبزیجاتی مثل اسفناج
- کلم بروکلی
- شکلات تلخ
- بوقلمون
- تخم کدو حلوایی
- و…
برای خرید قرص آهن ایرانی و خارجی با قیمت مناسب میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.
آیا میتوان در دوره پریود آهن کافی را از غذا دریافت کرد؟
مسلما دریافت آهن از طریق سفره غذا یکی از کم خطرترین راههای جبران کمبود این عنصر معدنی میباشد اما جذب آهن از طریق مواد غذایی به سرعت مکملها نیست. ضمن اینکه نحوه طبخ غذاها تاثیر بسزایی در میزان ویتامینها و مواد مغذی آن دارد. البته باید توجه داشت که مصرف مکمل و قرصهای آهن نیازمند تجویز پزشک است و نباید خودسرانه نسبت به مصرف آن اقدام نمود.
مکملهای آهن در طول دوره پریود
در ذیل با تعدادی از بهترین مکملهای آهن آشنا خواهید شد. داروخانه سلامت محور دراکت تمامی این مکملها را با قیمتی مناسب عرضه نموده و شما میتوانید به راحتی و آنلاین آنها را سفارش دهید:
قرص سیدرال فورت
قرص سیدرال فورت یکی از بهترین مکملهای آهن است که قابلیت جذب بالای آهن را دارد. این محصول به نحوی فرموله شده که امکان بروز ناراحتیهای گوارشی بر اثر مصرف آهن را به حداقل رسانده و حتی برای استفاده دراز مدت نیز مناسب است.
کپسول فرودین
اگر برای جبران کمبود آهن در دوران پریود به دنبال یک مکمل مناسب هستید، مصرف کپسول فرودین به شما توصیه میشود. کپسول فرودین علاوه بر تامین آهن مورد نیاز بدن، برای افراد گیاهخوار، ورزشکاران و کسانی که بر اثر فقر آهن دچار ریزش مو هستند بسیار مناسب است.
سافت ژل فروسیس ویواتیون
کمبود آهن منجر به بروز مشکلات بسیاری از جمله ریزش مو، سردردهای طولانی مدت، خونریزی غیر طبیعی در دوران قاعدگی، خستگی مفرط و… میشود. مصرف مکملهای آهن از جمله سافت ژل فروسیس ویواتیون به جبران کمبود آهن بدن و پیشگیری از این عوارض کمک زیادی میکند. سافت ژل فروسیس همچنین کاملا مطابق با نیاز تغذیهای مادران باردار فرموله شده است.
قرص آیزن پلاس یوروویتال
این محصول یکی دیگر از بهترین مکملها برای جبران کمبود آهن در دوران پریود به حساب میآید. در ترکیبات قرص آیزن پلاس علاوه بر آهن، عناصر خونساز دیگری همچون اسید فولیک و ویتامین B12 وجود دارد که آنرا به یک مکمل استثنائی برای کمک به سنتز هموگلوبین و خونسازی تبدیل کرده است.
قرص اکتی آیرون لیبرتی سوئیس
کاربرد قرص اکتی آیرون لیبرتی سوئیس فقط جبران کمبود آهن در دوران پریود محدود نمیشود. ترکیبات این محصول به نحوی میباشد که قرص اکتی آیرون لیبرتی را به یک مکمل چربی سوزی بدن تبدیل کرده است.
کپسول فروفورت دئودنال عبیدی
در میان مکملهای آهن ایرانی کپسول فروفورت دئودنال عبیدی جزو بهترینهاست. این محصول حتی در مقابل رقبای خارجی خود نیز حرفی برای گفتن دارد. با مصرف این کپسول میتوان نیاز بدن به آهن را بروز ذرهای عوارض گوارشی تامین نمود.
کلام آخر
خانمها به واسطه عادت ماهیانه خود، هر بار حجم زیادی خون و ذخایر آهن بدن خود را از دست میدهند. اگر این ذخایر از دست رفته جایگزین نشوند، کمخونی و عوارض ناشی از آن به سراغ آنها خواهد آمد. از طرفی برای جبران کمبود آهن در دوران پریود غذاهای مصرفی روزانه کافی نیست. از اینرو معمولا کارشناسان به مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی تاکید ویژهای دارند. این کار نه تنها باعث تشدید خونریزی نمیشود، بلکه مقدار و زمان خونریزی را به مرور کاهش میدهد. توجه داشته باشید مصرف قرص آهن در دوران پریود نباید به صورت خودسرانه صورت بگیرد بلکه باید با مشورت پزشک و سنجش آهن بدن، این کار انجام شود.
سوالات متداول
آیا مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی ضروری است؟
مصرف آهن برای خانمهایی که کسانی که ذخیره آهن یا فریتین (ferritin) پایینی دارند و با به کمخونی مبتلا هستند، اهمیت بسیار زیادی دارد و ضروریست. بهطورکلی مصرف قرص آهن برای افرادی که با کمبود آهن مواجه هستند، تنها در دوران قاعدگی کافی نیست. در این شرایط باید قرص آهن بعد از پریودی و در طول پریودی به صورت مرتب مصرف شوند تا اثربخشی بهتر داشته باشند.اگر سطح آهن بدن شما در محدوده طبیعی است و خونریزی شما نیز خیلی شدید نیست، میتوانید در این دوران با تغذیه بهتر، مواد مغذی ضروری بدن را تامین کنید و نیازی به مصرف قرص آهن ندارید.
چه علائمی نشاندهنده نیاز به مصرف آهن در دوران قاعدگی است؟
علائمی مانند رنگ پریدگی، خستگی، سر درد و یا سرگیجه به احتمال زیاد نشاندهن دهنده این هستند که فرد نیاز به مصرف قرص آهن دارد خوردن قرص آهن در پریودی یک امر ضروری به حساب میآید البته باید توجه داشت که مشورت با پزشک متخصص را نیز فراموش نکنید بنابراین بدون تجویز پزشک به هیچ عنوان اقدام به مصرف قرص آهن نکنید. در واقع اگر بدون تجویز و به اشتباه در دوران قاعدگی به خوردن قرص آهن روی آورید ممکن است با مشکلاتی از قبیل: خستگی مزمن، درد مفاصل، درد شکم، آسیبهای کبدی، ریتم نامنظم قلب، تغییر رنگ پوست و … مواجه شوید و همچنین نکته دیگر اینکه برای جذب آهن و خونسازی، اصولا بدن به ویتامین ب۹ یا همان اسید فولیک نیاز دارد. بنابراین میتوانید با مشورت پزشک به مصرف این ویتامین مورد نظر را در برنامه خود بگنجانید.
مقدار مصرف آهن در دوران قاعدگی چقدر باید باشد؟
بسته به میزان کمخونی شما و نیاز بدنتان اگر مبتلا به کمخونی هستید باید به صورت یک دوره سه ماهه از قرص آهن استفاده کنید. سپس میتوانند تنها از این مکملها در دوران قاعدگی استفاده کنند یا اگر با مصرف قرص آهن دچار عوارضی مثل یبوست و تهوع میشوید، میتوانید به جای مصرف روزانه، این قرصها را به صورت یک روز در میان یا 3 بار در هفته مصرف کنید.
آیا مصرف آهن عوارض جانبی دارد؟
بله ممکن است برخی افراد در اثر استفاده دچار علائمی همچون درد معده، یبوست، اسهال، سوزش سر دل، حالت تهوع و استفراغ شوند. در صورت بروز این عوارض یک راهکار ساده این است که قرص آهن همراه با غذا مورد استفاده قرار گیرد. دقت کنید که قرصهای آهن با معده خالی جذب بهتری در بدن دارند و غذا میتواند جذب آهن را دچار اختلال کرده و کاهش دهد. اما در صورتی که فرد با خوردن این فرآورده دچار عوارض گوارشی شود، معمولا پزشکان به وی توصیه میکنند که مکمل خود را همراه با غذا مورد مصرف قرار دهند.