داروخانه آنلاین

همه چیز درباره ی واکسن کرونا

هر آنچه در مورد واکسن کرونا باید بدانید

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

یکی از راه های حفاظت از افراد جامعه در برابر ویروس ها از جمله ویروس کرونا، تزریق واکسن است. واکسیناسیون می تواند شدت اپیدمی بیماری را کاهش دهد و از سرعت نشر و درگیری افراد بیشتر جلوگیری نماید. هر چند باید گفت با وجود واکسیناسیون نیز، رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و شستشوی مرتب دست ها و … باید انجام شود؛ زیرا واکسیناسیون به تنهایی نمی تواند ایمنی لازم را برای همه افراد به همراه آورد. با توجه به ناشناخته بودن ویروس کرونا و سرعت بالای واگیری و انتشار آن، واکسن این بیماری نیز به همان اندازه ناشناخته و مبهم است. افراد سوالات متعددی در خصوص عملکرد این واکسن و عوارض و پیامدهای آن دارند. در این مقاله سعی داریم به تمامی سوالات و ابهامات پاسخ و دانستنی های ویروس کرونا را در اختیارتان قرار دهیم.

واکسن کرونا چگونه عمل می کند

سوال مهم این است که واکسن کرونا چگونه عمل کرده و از واگیری و شیوع این بیماری پیشگیری می کند؟

به طور کلی واکسن ها یک نوع ضعیف شده از بیماری هستند که با وارد شدن به بدن، باعث تقویت سیستم ایمنی آن می شوند؛ با وارد شدن ویروس ضعیف شده و میکروارگانیسم های عامل بیماری به بدن، سیستم ایمنی آن را در حافظه خود ذخیره و در صورت ورود مجدد این ویروس و نوع واقعی آن، این عامل را شناسایی و به صورت سریع اقدام به مهار آن می کند. در نوع دیگر و جدیدتر واکسن کرونا، با دادن کد ژنتیک بیماری به بدن آنتی بادی لازم را توسط سیستم ایمنی تولید می کنند؛ این نوع واکسن ها حاوی ویروس ضعیف شده و زنده نیستند و تنها بدن را برای تولید آنتی ژن مربوطه آماده می نمایند. با دریافت این کد، سیستم ایمنی می تواند به سرعت با آن مقابله نماید.

آیا واکسن های کرونا می توانند ایمنی لازم را ایجاد نمایند

امروزه تعداد زیادی از واکسن های کرونا در کشورهای مختلف تولید می شود. همه گیری شدید این ویروس و سرعت جهش آن در کشورهای مختلف باعث شده که تلاش برای تولید این واکسن افزایش یابد و تازمانی که واکسن نتواند استانداردهای لازم را کسب نماید، سازمان جهانی بهداشت از تولید و توزیع آن جلوگیری می کند؛ بنابراین واکسن های تولیدی تاکنون، توانسته اند نظر سازمان بهداشت و سازمان های ناظر را در خصوص ایجاد ایمنی در برابر این ویروس کسب نمایند. هرچند جهش های مختلف این ویروس ممکن است کارایی و اثربخشی واکسن ها را کمتر نماید. به همین دلیل است که دانشمندان همچنان در حال بررسی و تحقیق بر روی واکسن های جدیدتر هستند تا بتوانند ایمنی لازم را در مقابل انواع جدیدتر این ویروس ایجاد نمایند.

بهترین نوع واکسن کدام است

همانطور که گفتیم همه واکسن ها تأییدیه سازمان بهداشت جهانی را کسب کرده اند. هرچند ممکن است میزان اثربخشی و ایمنی هر کدام از این واکسن ها با هم متفاوت باشد. همچنین شرایط نگهداری آن ها نیز با یکدیگر فرق دارند. ولی با توجه به واگیری زیاد این ویروس، توصیه می شود اولین و سریع ترین واکسنی که بتوان تزریق کرد را در اولویت قرار دهید. بهترین نوع واکسن، در دسترس ترین آن ها است.

کاندیداهای تزریق واکسن کرونا چه کسانی هستند

با توجه به تعداد محدود تولید واکسن کرونا، نمی توان انتظار داشت تا همه افراد جامعه به صورت هم زمان واکسینه شوند. به همین دلیل باید اولویت بندی هایی انجام شود تا سرعت انتشار بیماری را کاهش دهند. کاندیداهای اولیه واکسیناسیون را کادر درمان تشکیل می دهند؛ زیرا تماس مستقیم و مداوم این افراد با اقشار مختلف جامعه، ممکن است سرعت انتشار بیماری را افزایش دهد. از طرفی کادر درمان سالم می تواند خدمات بهتری را به بیماران ارائه دهند. اولویت بعدی مربوط به افراد سالمند و افرادی است که دچار بیماری های زمینه ای هستند؛ زیرا سیستم ایمنی این دو گروه بسیار ضعیف بوده و خطر مرگ و میر در آن ها بسیار بیشتر است.

چه کسانی نباید واکسن کرونا دریافت نمایند

واکسیناسیون را نمی توان برای همه افراد جامعه تجویز نمود. افرادی هستند که شرایط لازم را برای دریافت این روش پیشگیری ندارند و ممکن است عوارض ناشی از تزریق واکسن شدید باشد. این افراد شامل گروه های زیر هستند:

افرادی که سابقه حساسیت شدید به محتویات واکسن کرونا دارند؛

داشتن آلرژی به مواد واکسن باعث می شود تا شدت بیماری و عوارض آن در فرد بعد از واکسینه شدن افزایش پیدا کند.

افرادی که علائم این بیماری کرونا را دارند؛

واکسن کرونا ویروس کرونای ضعیف شده است و با وجود این ویروس در بدن، فرد دچار عوارض بسیار شدیدتر می شود. بنابراین اگر احساس کردید که علائم بیماری را دارید تا زمان تائید پزشک از تزریق واکسن خودداری نمایید.

مادران باردار:

مادران باردار نیز بهتر است قبل از تزریق واکسن، با پزشک خود مشورت نموده و در صورت تائید پزشک اقدام به این کار نمایند. هرچند ناشناخته بودن ابعاد این بیماری و تأثیرگذاری متفاوت آن در افراد مختلف باعث شده که نتوان به صورت قطع و یقین از فواید و مضرات این واکسن برای مادران باردار مطمئن شد. با این وجود تعدادی از این واکسن ها را می توان برای این قشر از افراد تزریق نمود که البته بستگی به نوع واکسن و توصیه سازنده آن دارد.

افرادی که دچار بیماری کرونا بودند؛

افرادی که دچار بیماری کرونا شده اند نیز ممکن است تا مدتی آنتی بادی لازم را در بدن خود داشته باشند؛ولی اینکه این میزان تا چه زمانی بتواند بدن را ایمن نگه دارد، بستگی به نتیجه آزمایشات و تشخیص پزشک مربوطه دارد. این افراد بعد از اتمام این دوره، می توانند واکسن دریافت نمایند.

افراد زیر 16 سال نیز مجاز به تزریق واکسن کرونا نیستند؛

آزمایش های لازم واکسن های تولیدی برای این رده سنی انجام نشده و در نتیجه اطلاعات کافی در خصوص میزان ایمنی این رده سنی در برابر ویروس کرونا وجود ندارد.

تاثیر واکسن کرونا بر روی بارداری و DNA بدن

یکی از سوالات رایج در خصوص این واکسن ها، تأثیر آن بر احتمال ناباروری در افراد و نیز تأثیر مخرب آن بر روی دی ان ای است. باید گفت به هیچ عنوان دلیل علمی برای بروز این عوارض با تزریق واکسن کرونا گزارش نشده است؛ زیرا واکسن ها یا ویروس های زنده ولی ضعیف شده هستند و یا دارای کد ژنتیکی این بیماری برای اخطار به سیستم ایمنی جهت تولید پروتئین های لازم برای مقابله با این بیماری می باشند.

کلام آخر

تزریق واکسن کرونا یکی از مطمئن ترین راه ها برای پیشگیری از شیوع این بیماری است. تاکنون کشور های مختلف تعداد زیادی واکسن کرونا تولید کرده اند. تفاوت واکسن های کرونا در شرایط نگهداری و میزان ایمنی بدن است. این واکسن ها یا ویروس زنده هستند و یا کد ژنتیکی این بیماری که برای آمادگی سیستم ایمنی بدن در مواجهه با نوع واقعی این ویروس ساخته و وارد بدن می شوند. غیر از تزریق واکسن باید رعایت مواد بهداشتی مانند استفاده از ماسک، شستشوی مداوم دست ها و پرهیز از دورهمی و اجتماعات و نیز عدم حضور در محیط های عمومی در دستور کار قرار گیرد.

 

 

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا