عوارض مکمل آمینو اسید چیسا

از عوارض مکمل آمینو اسید چه می‌دانید؟

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

اگر حتی یکبار هم به سراغ ورزش بدنسازی رفته باشید، محال است نام مکمل‌های آمینو اسید به گوشتان نخورده باشد. آمینو اسیدها تاثیر بسزایی در افزایش حجم عضلات ورزشکاران دارند؛ به طوری که مسیری که بدون مصرف آمینو اسید ممکن است سالها طول بکشد، با دریافت این مواد مغذی بسیار کوتاه‌تر می‌شود. به همین دلیل است که انواع و اقسام مکمل‌های بدنسازی که حاوی مقادیر بالایی پروتئین هستند در داروخانه‌های معتبر و حتی بازار سیاه یافت می‌شود. اما عوارض مکمل آمینو اسید چیست؟ تا چه اندازه می‌توان آمینو اسید مصرف نمود؟ عوارض مصرف آمینو اسید بیش از حد مجاز چیست؟ با ما تا انتهای این بخش از مجله دراکت همراه باشید تا با عوارض آمینواسید بیش از حد مجاز آشنا شوید.

نحوه مصرف آمینو اسید به چه صورتی است؟

قرص آمینو اسید

آمینواسید یا اسیدآمینه واحد های سازنده پروتئین هستند. به عبارتی از قرار گرفتن آمینو اسیدها در کنار یکدیگر چارچوب پروتئین ساخته می شود، اثربخشی و کیفیت قرص یا پودر آمینو تفاوتی ندارند. بدنسازان ممکن است قرص آمینو را با هدف های مختلفی مصرف کنند از جمله این اهداف میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • حفظ و افزایش توده عضلانی
  • کاهش تخریب عضلانی
  • افزایش عملکرد ورزشی

برخی از اسیدهای آمینه، مانند بتائین و آرژینین، می‌توانند عملکرد ورزشی را بهبود بخشند. آن‌ها می‌توانند به افزایش قدرت و استقامت، کاهش خستگی و افزایش تمرکز شما کمک کنند.

  • تسریع فرآیند ریکاوری:

مصرف قرص آمینو بدنسازی پس از تمرینات ورزشی می‌تواند به ریکاوری سریع‌تر عضلات کمک کند. این مکمل می‌تواند فرآیند بهبود و بازسازی عضلات شما را تسریع کند و احساس خستگی پس از تمرین را کاهش دهد.

  • کمک به کاهش وزن:

مصرف قرص آمینو بدنسازی می‌تواند به سوخت و ساز عضلات کمک کند و به افزایش سطح متابولیسم بدن منجر شود. این امر فرآیند سوخت و ساز چربی و کاهش وزن را تسهیل می‌کند.

عوارض قرص آمینو اسید

مکمل‌های آمینو اسید هر آنچه را که بدن برای ساخت عضلات قوی نیاز دارد، در خود دارند. در واقع این مکمل‌ها با دارا بودن اسید آمینه‌های ضروری و غیر ضروری موجب تشکیل پروتئین بیشتر و عضله سازی قوی در بدن می‌شوند. علاوه بر تشکیل پروتئین بیشتر، مصرف مکمل آمینو اسید در جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات نیز موثر است. این ویژگی‌ها ممکن است هرکسی را وسوسه کند که دست به مصرف بیش از حد آمینو اسید بزند اما این کار برای بدن عوارض جانبی زیادی را ایجاد می‌کند؛ از جمله:

فشار مضاعف بر کلیه‌ها

از آن‌جایی که متابولیسم پروتئین در کبد صورت می‌گیرد، مصرف بیش از حد مکمل آمینو اسید فشار زیادی بر این اندام وارد می‌کند. توصیه می‌شود افرادی که از بیماری‌های کبدی و کلیوی رنج می‌برند، تا حد امکان از مصرف مکمل‌های آمینو اسید خودداری نمایند.

  1. افزایش مقدار اوره در بدن: مصرف بیش از حد پروتئین با بالا رفتن میزان اوره در بدن رابطه مستقیمی دارد. همان طور که می‌دانید پروتئین‌ها از واحد‌های کوچکتری به نام آمینو اسید ساخته شده اند. پس این حضور بیش از حد آمینو اسیدها در خون است که منجر به افزایش مقدار اوره می‌شود.
  2. بالا رفتن میزان آمونیاک در بدن: اگر مکمل‌های حاوی پروتئین بیش از اندازه مصرف شوند، بر سطح آمونیاک خون تاثیر گذاشته و مقدار آن را افزایش می‌دهد. این پدیده به سرعت بر مغز تاثیر گذاشته و عملکرد آن را مختل می‌کند.
  3. داشتن احساس تشنگی: از دیگر عوارض مصرف آمینو اسید زیاد کند شدن روند جذب آب است. به همین دلیل است که وقتی غذاهای پروتئینی مانند کباب مصرف می‌کنید، بیشتر احساس تشنگی می‌کنید.

ایجاد مشکلات گوارشی

مصرف طولانی مدت هر دارو و مکملی منجر به بروز مشکلات گوارشی می‌شود. مکمل‌های آمینو اسید نیز از این قاعده مستثنی نیستند. با دریافتی زیاد آمینو اسید از طریق مکمل‌ها، دستگاه گوارش دچار اختلال می‌شود و فرآیند هضم به خوبی صورت نمی‌گیرد. این اختلال ممکن است با علائمی همچون اسهال، یبوست، حالت تهوع یا استفراغ خود را نشان دهد.( بخصوص اگر کافئین جزو ترکیبات مکمل باشد)

عرق کردن

عرق کردن یکی دیگر از عوارض مصرف آمینو اسید زیاد است و شاید در نگاه اول چندان خطرناک نباشد اما اگر عرق کردن ادامه دار باشد، موجب از دست رفتن مقادیر زیادی آب بدن می‌شود.

افزایش وزن

اگر بی‌رویه از این مکمل‌ها استفاده کنید، عوارض مکمل آمینو اسید فراتر از موارد یاد شده در بالا است. هدف از مصرف اینگونه مکمل‌ها کمک به عضله سازی بیشتر است اما زمانی که بیش از حد مصرف شوند، تاثیر عکس گذاشته و موجب اضافه وزن می‌شوند. در واقع چون بخش اعظمی از بدن ما را بافت‌های پروتئینی تشکیل می‌دهد مصرف مکمل‌های آمینو اسید به پرورش و بزرگ شدن بیشتر این قسمت‌ها منجر می‌شود. این موضوع تا حدی طبیعی است اما اضافه وزن بسیار شدید می‌تواند نشان دهنده مقدار بیش از حد اسید آمینه در بدن باشد که خطرناک است.

خستگی مفرط

پیشتر گفتیم که مصرف زیاد مکمل آمینو اسید بالا رفتن میزان آمونیاک بدن را در پی دارد. این مسئله به طور مستقیم بر عملکرد مغز تاثیر گذاشته و موجب ایجاد احساس خستگی مفرط در فرد می‌شود.

مشکلات کبدی

کبد یکی دیگر از اندام‌های حیاتی بدن است که بر اثر مصرف بی‌رویه آمینو اسید آسیب می‌بیند. به عبارتی تجزیه و هضم حجم زیادی آمینو اسید به کبد آسیب وارد می‌کند.

عدم جذب آمینواسیدهای ضروری

آمینو اسیدهای ضروری همان طور که از نامشان پیدا است، دریافت آن‌ها از طریق رژیم غذایی یا هر منبع دیگری ضرورت دارد و به طور خودبخود در بدن ساخته نمی‌شوند. زمانی که شما مکمل حاوی آمینو اسید مصرف می‌کنید سطح آمینو اسید ضروری بدن بالا می‌رود اما با مصرف بی‌رویه شاهد تاثیر معکوس این مکمل‌ها بر جذب آمینو اسیدهای ضروری خواهید بود.

عوارض قرص آمینو اسید چربی سوز

درواقع مصرف آمینواسید چربی سوز برای اکثر افراد بی‌خطر است؛ با این‌حال در برخی موارد نادر ممکن است افراد بعد از مصرف، عوارضی خفیف مانند: حالت تهوع، اسهال یا ناراحتی معده را تجربه کنند. افراد مبتلا به بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های کلیوی یا کبدی، باید پیش از مصرف با پزشک مشورت کنند و همچنین درصورت بروز هرگونه عوارضی مصرف را متوقف و به پزشک مراجعه کنید.

قرص چربی سوز

برای خرید قرص چربی سوز میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.

عوارض امینو اسید بدنسازی

مصرف آمینواسید ها میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد ازجمله عوارضی که مستقیما درمورد بدنسازی تاثیر گذار است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:اختلال در جذب ویتامین‌ ها و مواد معدنی: مکمل‌های آمینواسید ممکن است با جذب ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی مانند کلسیم، آهن، روی، مس و فولیک‌اسید تداخل داشته باشند. این موضوع‌ می‌تواند منجر به کمبود این مواد در بدن وعوارضی همچون ضعف استخوان، کم‌خونی، کاهش سیستم ایمنی و اختلال در تولید DNA ایجاد کند. خستگی مفرط:برخی آمینواسیدها می‌توانند باعث افزایش سطح سروتونین در مغز شوند. سروتونین یک عامل انتقالی عصبی است که در تنظیم خلق‌وخو، اشتها، خواب و درد نقش دارد. افزایش سطح سروتونین‌ می‌تواند باعث احساس آرامش، خوشحالی و خواب‌آلودگی شود. اما اگر سطح سروتونین بیش از حد افزایش یابد،‌ می‌تواند باعث خستگی، کاهش تمرکز، کاهش عملکرد ورزشی و افسردگی شود. اختلال در تعادل نیتروژن:ممکن است آمینواسید با نیتروژن تداخل داشته باشد نیتروژن یکی از عناصر موجود در آمینواسیدها است که برای ساخت پروتئین و تعمیر بافت‌های بدن به کار می‌رود. اما اگر مقدار زیادی از آمینواسیدها مصرف شود، ممکن است باعث اختلال در تعادل نیتروژن در بدن شود. این اختلال‌ می‌تواند منجر به کاهش تولید پروتئین، افزایش تجزیه عضلات گردد.

خرید مکمل آمینواسید

برای خرید مکمل آمینو میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.

تعداد مصرف قرص آمینو در روز

طرز مصرف قرص آمینو برای بدنسازان به نوع دوره بدنسازی (افزایش حجم یا چربی سوزی) و همچنین وزن بدن بستگی دارد. تعداد مصرف قرص آمینو در روزه از ۴ تا ۱۲ قرص می تواند متغیر باشد.

تداخل دارویی

مصرف هرگونه دارو و مکملی نیاز به مشورت با پزشک دارد، بخصوص اگر فرد به بیماری‌های زمینه‌ای هم مبتلا باشد. به طور مثال اگر فرد به تیروئید مبتلا باشد و داروهای نظیر کورتیکواستروئیدها یا هورمون‌های تیروئیدی مصرف نماید، نباید با مکمل‌های حاوی آمینو اسید همراه باشد. چرا که اینگونه مکمل‌ها مانع از تاثیر و یا شدت و ضعف عملکرد داروها می‌شوند. این مسئله بخصوص در بیماران دیابتی از اهمیت بیشتری برخوردار است. افراد مبتلا به دیابت که از داروهای قند خون استفاده می‌کنند باید حتما با تجویز پزشک دست به مصرف مکمل‌های آمینو اسیدی بزنند؛ از این جهت که برخی از این مکمل‌ها با ترکیب شدن با دارو، باعث افت شدید قند خون و یا حتی وارد شدن فرد به کمای قندی می‌شوند. این مسئله در نهایت حتی می‌تواند منجر به مرگ فرد شود.

از کار افتادن ریه‌ها

اختلال در عملکرد ریه یکی دیگر از عوارض مکمل آمینو اسید است. بسته به نوع مکمل و میزان مصرف آن، ممکن است واکنش‌هایی درون بدن رخ دهد که در نهایت موجب از کار افتادن ریه‌ها و یا مرگ فرد شود.

وارد کردن آسیب به مغز

مکمل‌ها همان طور که از نامشان پیداست، تکمیل کننده منابع دریافتی شما هستند و هیچگاه نمی‌توان آنها را با منابع اصلی همچون رژیم غذایی جایگزین کرد. بنابراین اساسا مکمل‌ها برای مصارف کوتاه مدت تولید شدند و استفاده زیاد و طولانی مدت از آن‌ها ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. مثلا آسیب مغزی یکی از عوارض مکمل آمینو اسید است که گاها تا آخر عمر فرد قابل ترمیم نیست. این عارضه بخصوص در افرادی که به الکل اعتیاد دارند مشاهده می‌شود و بعضاً این افراد به دلیل مصرف زیاد آمینو اسید فرصت یک زندگی نرمال را تا آخر عمر از دست می‌دهند.

عوارض مصرف بیش از حد BCAA

مکمل‌های مختلفی با ترکیبات گوناگون در بازار موجود است که هریک برای هدفی مصرف می‌شوند. مثلا مکمل آمینو که یکی از بهترین مکمل‌های موجود در بازار است سرشار از آمینو اسید بی سی ای ای است که برای تقویت ماهیچه‌ها موثر می‌باشد. اگر  BCAA مقدار زیادی مصرف شود، عوارض متعددی دارد. از جمله اینکه خستگی مفرط به سراغتان خواهد آمد و یا امکان تحلیل عضلات و کاهش اشتها وجود دارد. علاوه براین اگر در فرمولاسیون مکمل‌های BCAA کافئین وجود داشته باشد می‌تواند منجر به حالت تهوع، ناراحتی‌های معده یا سوء هاضمه در افرادی که مشکل معده دارند، شود.

عوارض امینو اسید بدنسازی

مصرف آمینواسید ها میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد ازجمله عوارضی که مستقیما درمورد بدنسازی تاثیر گذار است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

اختلال در جذب ویتامین‌ ها و مواد معدنی:

مکمل‌های آمینواسید ممکن است با جذب ویتامین‌ها و مواد معدنی مهمی مانند کلسیم، آهن، روی، مس و فولیک‌اسید تداخل داشته باشند. این موضوع‌ می‌تواند منجر به کمبود این مواد در بدن وعوارضی همچون ضعف استخوان، کم‌خونی، کاهش سیستم ایمنی و اختلال در تولید DNA ایجاد کند.

خستگی مفرط:

برخی آمینواسیدها می‌توانند باعث افزایش سطح سروتونین در مغز شوند. سروتونین یک عامل انتقالی عصبی است که در تنظیم خلق‌وخو، اشتها، خواب و درد نقش دارد. افزایش سطح سروتونین‌ می‌تواند باعث احساس آرامش، خوشحالی و خواب‌آلودگی شود. اما اگر سطح سروتونین بیش از حد افزایش یابد،‌ می‌تواند باعث خستگی، کاهش تمرکز، کاهش عملکرد ورزشی و افسردگی شود.

اختلال در تعادل نیتروژن:

ممکن است آمینواسید با نیتروژن تداخل داشته باشد نیتروژن یکی از عناصر موجود در آمینواسیدها است که برای ساخت پروتئین و تعمیر بافت‌های بدن به کار می‌رود. اما اگر مقدار زیادی از آمینواسیدها مصرف شود، ممکن است باعث اختلال در تعادل نیتروژن در بدن شود. این اختلال‌ می‌تواند منجر به کاهش تولید پروتئین، افزایش تجزیه عضلات گردد.

مقدار مجاز مصرف آمینو در طول روز چقدر است؟

تا اینجا از عوارض آمینو اسید بیش از حد مجاز صحبت کردیم اما شاید برایتان سوال باشد که چه مقدار مصرف آمینو اسید در طول روز منجر به بروز این عوارض نمی‌شود؟ واقعیت این است برای اینکه از عوارض مکمل آمینو اسید در امان باشید، باید نسبت به وزن بدنتان آمینو اسید دریافت کنید. هر شخص بزرگسال باید به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، ۱۰۰ میلی گرم آمینو اسید مصرف کند. دقت داشته باشید میزان مصرف مکمل بعد از تمرین ۵ تا ۱۰ گرم و حین تمرین ۵ گرم است.

جمع بندی

اگر یک ورزشکار نسبتا حرفه‌ای باشید، حتما از تاثیرات مکمل آمینو اسید بر عضله سازی آگاهید! البته این مکمل‌ها در کنار یک رژیم غذایی صحیح اثرگذار خواهند بود و با مصرف بی‌رویه آنها راه به جایی نخواهید برد. در واقع عضله سازی به چه قیمتی؟! اگر بخواهید بدون هیچ تلاشی و تنها با مصرف این مکمل‌ها عضلات ورزیده‌ای داشته باشید، دیر یا زود عوارض مصرف آمینو اسید زیاد گریبان‌گیرتان خواهد شد. عوارض مکمل آمینو اسید ممکن است یک حالت تهوع ساده باشد. حتی می‌تواند موجب کمای قندی و در نهایت مرگ ( در افراد دیابتی که از داروهای کاهنده قند خون استفاده می‌کنند) شود. برای اینکه بیشترین بازدهی را در حجم دهی عضلات داشته و عوارض آمینو اسید را تجربه کنید، بهتر است اولا قبل از خرید هرگونه مکمل با پزشک متخصص مشورت نمایید و ثانیا از داروخانه‌های معتبر همچون داروخانه آنلاین دراکت مکمل‌های آمینو اسید را تهیه فرمایید.

سوالات متداول

مکمل آمینو اسید چیست؟

این مکمل حاوی اسیدهای آمینه ضروری و همچنین غیر ضروری بوده و در حفظ و افزایش توده عضلانی نقش دارد. این مکمل از تخریب و تجزیه ماهیچه‌ها پیشگیری کرده و در تناسب اندام نقش دارد. کاهش احساس خستگی، بهبود عملکرد ورزشی، تسریع ریکاوری و کمک به کاهش وزن از دیگر مزایای مصرف مکمل آمینو است.

افرادی مبتلا به بیماری های کلیوی، کبدی و گوارشی باید از مصرف مکمل های آمینواسید خودداری کنند.

باید از مصرف خودسرانه خودداری کرد و ابتدا تحت نظر و با مشورت پزشک از این مکمل ها استفاده کرد تا با توجه به شرایط هر فرد  زمان مصرف ، دوز مصرفی، مدت زمان مصرف مشخص گردد و در نهایت در صورت بروز هرگونه عارضه و واکنش و حساسیت مصرف قرص قطع گردد.

بله، این مکمل می تواند تاثیر بسزایی را در رشد کودکان ، تولید هورمونها ، حفظ وزن سالم ، تقویت سیستم ایمنی و چربی‌سوزی، افزایش حجم عضلات، کاهش خستگی، افزایش سرعت بازیابی و جلوگیری از تحلیل عضلات در کودکان ورزشکار داشته باشد البته بهتر است قبل از مصرف حتما با پزشک متخصص اطفال مشورت شود تا ضرورت مصرف و میزان دوز متناسب با شرایط کودک بررسی گردد.

نویسنده

زهرا شیخ الاسلام

من زهرا شیخ الاسلام هستم. تحصیلاتم در رشته انفورماتیک پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و دارای سابقه کاری در بیمارستان هستم و علاقه به تولید محتوا در زمینه پزشکی و داروسازی رو دارم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا