آیا علاقه بسیاری به خوردن یخ دارید؟ آیا خیلی زود خسته میشوید و انرژی لازم برای انجام کارهای معمول خود را ندارید؟ یا شاید هم نمیتوانید در مقابل خوردن مواد غیر خوراکی مثل خاک، خاک رس، نشاسته ذرت، مقوا، تمیز کنندهها و تراشههای رنگ مقاومت کنید؟ اگر این عادات عجیب و غریب را در کنار علائم ظاهری همچون قاشقی شدن ناخنها، ترک خوردن لبها، متورم شدن زبان، سوزن سوزن شدن پاها و…. دارید به احتمال زیاد دچار فقر آهن هستید.
کمبود آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیهای بخصوص در میان بانوان است. جدا از مشکلات سلامتی که میتوانند به فقر آهن منجر شوند، بسیاری از مواقع تغذیه نادرست منجر به دریافت و جذب ناکافی آهن میشود. اما چاره چیست؟ تجویز مکملهای آهن معمولترین روشی است که برای درمان کمبود آهن صورت میپذیرد.
قرص سیدرال برای چیست؟
سیدرال فورت یکی از مشهورترین و موثرترین داروهایی است که برای کمبود آهن تجویز میشود.هر کپسول سیدرال حاوی 14 میلی گرم آهن است که میتواند به افراد کمک کند آهن مورد نیاز خود را تامین کنند و سلامت عمومی خود را ارتقا دهند اما واقعیت این است که نمیتوان تاثیر قرصهای آهن بر گوارش را نادیده گرفت! در این قسمت از مجله دراکت به این مسئله خواهیم پرداخت که آیا “قرص آهن بدون عوارض گوارشی” وجود دارد؟ از سیدرال فورت صحبت کردیم؛ تاثیر سیدرال فورت بر گوارش چگونه است؟ آیا رابطهای میان مصرف سیدرال فورت و مشکلات گوارشی وجود دارد؟
چرا قرص آهن عوارض گوارشی دارد؟
معمولا مصرف ماده معدنی آهن در قالب مکمل غذایی به بروز عوارضی منجر میشود. عوارض گوارشی از معمولترین عوارض جانبی مصرف قرصهای آهن به شمار میآیند. حالت تهوع، استفراغ، یبوست، دل درد و دل پیچه، اسهال و سیاه شدن رنگ مدفوع از جمله شایعترین عوارض گوارشی قرص آهن هستند. زمانی که مولکول آهن با لایه پوششی معده تماس پیدا میکند، این عوارض گوارشی ایجاد میشوند. در واقع حساسیت بالای سلولهای پوششی معده به مولکول آهن موجب بروز این عوارض جانبی میشوند. به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان اقدام به تجویز قرصهایی میکنند که جذب آنها از طریق روده صورت میگیرد و کمترین عارضه گوارشی را برای فرد ایجاد میکنند.
تاثیر سیدرال فورت بر گوارش
کپسول سیدرال فورت یکی از موثرترین مکملهای آهن است که به واسطه ساختار متفاوتی که دارد، جذب آهن را در بدن افزایش میدهد. این کپسول با استفاده از فناوری نوآورانه سوکروزومیال به نحوی فرموله شده که تحریک سلولهای پوششی معده به حداقل رسیده و بدین ترتیب تاثیر سیدرال فورت بر گوارش کاهش پیدا میکند.
در فناوری سوکروزومیال مولکول آهن توسط دو لایه فسفو لیپیدی احاطه میشود. زمانی که داروها از جمله عنصر معدنی آهن در چنین پوششی قرار میگیرد، پایداری بیشتری خواهد داشت. همچنین با کپسوله شدن دارو سمیت آن کاهش یافته و بیشتر پایدار خواهد ماند. از همه مهمتر لیپوزوم موجب میشود تا آهن به طور مستقیم از روده جذب شده و تاثیر منفی سیدرال فورت بر گوارش خنثی شود. در سیدرال فورت علاوه بر عنصر اهن، مواد مغذی دیگری همچون ویتامین سی که به افزایش جذب آهن در بدن کمک میکنند، به کار رفته است. با حضور ویتامین ث و استفاده از فناوری سوکروزومیال بیشترین مقدار جذب آهن را با کمترین عارضه گوارشی خواهیم داشت.
عوارض قرص سیدرال فورت
قرص سیدرال فورت، در کنار تمامی فوایدی که دارد، در برخی از موارد ممکن است باعث بروز عوارض جانبی باشد. گاهی در اثر استفاده از این قرص ممکن است عوارض جانبی مانند یبوست، حالت تهوع، اسهال یا ناراحتی معده، تیره شدن مدفوع که بی ضرر و ناشی از وجود آهن است، رخ دهند. واکنشهای پوستی و حساسیت مورد دیگری است که ممکن است در اثر استفاده از قرص سیدرال رخ دهد.
سیدرال فورت را چطور مصرف کنیم تا کمترین میزان عارضه را داشته باشد؟
اگر دچار کمخونی ناشی از فقر آهن هستید، هیچ چیز به اندازه مصرف دوز کافی آهن برای شما حیاتی نیست! در واقع به قدری پیامدهای ناشی کمبود آهن خطرناک هستند که جبران کمبود آهن بیش از هر چیز دیگری، حتی وقوع عوارض گوارشی در اولویت است. اما چگونه باید سیدرال فورت را مصرف کرد تا عوارض گوارشی به حداقل برسد؟
- واقعیت این است که عملا قرص آهن بدون عوارض گوارشی وجود ندارد. حتی در مورد سیدرال فورت نیز این موضوع صادق است اما تاثیر سیدرال فورت بر گوارش بسیار ناچیز است. با این حال برای اینکه به این عوارض گوارشی ناچیز نیز دچار نشوید، بهتر است قرص آهن را به صورت ناشتا مصرف نکنید. درست است که مصرف قرص آهن به صورت ناشتا جذب دارو را بالا میبرد اما این موضوع موجب ناراحتی معده میشود.
- برای اینکه کمترین عارضه گوارشی را تجربه کنید، بهتر است دز مصرفی را به نحوی مصرف کنید تا بیشترین جذب را داشته و دوره درمان خود را در مدت زمان کوتاهتری تکمیل کنید. مثلا میتوانید از مواد غذایی که منجر به افزایش جذب آهن میشوند، کمک بگیرید. مواد غذایی سرشار از ویتامین ث مثل آب پرتقال یکی از این موارد است.
- از مصرف کپسول سیدرال فورت با آنتی اسیدها، غذاهای حاوی کلسیم و مکملهای کلسیم خودداری کنید. این داروها به شدت در روند جذب آهن اختلال ایجاد میکنند. بهتر است 2 ساعت قبل یا 4 ساعت بعد از مصرف این داروها، مکملهای حاوی آهن از جمله سیدرال فورت را مصرف نمایید.
- مصرف قرص آهن را تا جبران کامل ذخایر بدن خود ادامه دهید. کپسول سیدرال فورت یکی از بهترین داروهایی است که برای استفاده طولانی مدت حتی در افرادی که به بیماریهای مزمن کلیوی مبتلا هستند یا از مشکلات خونی رنج میبرند، فرموله شده است.
برای خرید قرص آهن ایرانی و خارجی میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.
جمع بندی
ارتباط مستقیمی بین مصرف قرصهای آهن از جمله سیدرال فورت و مشکلات گوارشی وجود دارد که امری اجتناب ناپذیر است. در واقع عنصر آهن برای سلولهای پوششی معده تحریک کنندهست و منجر به مشکلاتی از قبیل حالت تهوع، استفراغ، یبوست، سیاه شدن مدفوع و… میشود. البته برخی از مکملهای آهن وجود دارند که با ترکیبات متفاوت خود کمتر فرد مصرف کننده را دچار مشکلات گوارشی میکنند. نمونه بارز این مکملها کپسول سیدرال فورت است. به واسطه کاربرد فناوری لیپوزومال در تولید این کپسول، تماس عنصر آهن با جداره معده کاهش میابد و تاثیر سیدرال فورت بر گوارش به حداقل میرسد.
اشتباه نکنید! حتی سیدرال فورت نیز با خود عوارضی به همراه خواهد داشت و اساسا قرص آهن بدون عوارض گوارشی وجود ندارد اما میتوان غیر کارهایی انجام داد تا از شدت این عوارض کم شود. مثلا با مصرف ویتامین ث به همراه آهن جذب این عنصر را افزایش داد تا هرچه سریعتر کمبود ذخایر آهن را جبران نموده و مصرف دارو را متوقف نمود. سایر روشهای کاهش عوارض گوارشی ناشی از مصرف قرص آهن را پیشتر در این مطلب از مجله دراکت بیان نمودیم.
سوالات متداول
ایا قرص سیدرال چاق کننده است؟
خیر! هیچ ماده چاق کنندهای در قرص وجود ندارد، بنابراین، استفاده از این قرص چاق کننده نیست. اما با توجه به این مسئله که کمبود آهن باعث کاهش اشتها میشود، پس از مصرف این قرص، آهن مورد نیاز بدن تامین میشود و همین امر میتواند اشتها را به حالت اولیه بازگرداند.
چگونه میتوان عوارض گوارشی ناشی از مصرف سیدرال فورت را کاهش داد؟
برای اینکه عوارض گوارشی ناشی از مصرف این قرص را کاهش دهید، بهتر است آن را با شکم پر مصرف کنید.
آیا همه افراد مشکلات گوارشی ناشی از مصرف سیدرال فورت را تجربه میکنند؟
خیر! برخی از افراد که سیستم گوارشی ضعیفی دارند، معمولا این عوارض جانبی را تجربه میکنند.
آیا مصرف سیدرال فورت به مدت طولانی ایمن است؟
قرص سیدرال مناسب برای مواردی است که مصرف طولانی مدت مکمل آهن ضروری است.
آیا مصرف سیدرال فورت در دوران بارداری ایمن است؟
بله! اما توصیه میشود قبل از استفاده از این قرص با پزشک خود مشورت کنید.
آیا میتوان سیدرال فورت را با دیگر مکملها مصرف کرد؟
قرص سیدرال با داروهای ضد اسید معده تداخل دارد و میتواند قدرت جذب آهن را در بدن کاهش دهد. همچنین، مصرف همزمان سیدرال فورت با تتراسایکلینها میتواند جذب هر دو دارو را کاهش دهد. مصرف همزمان سیدرال فورت با داروهای حاوی کلسیم باعث کاهش جذب آهن در بدن میشود.