داروخانه آنلاین

تفاوت های بارز سرماخوردگی و آلرژی را بهتر بشناسید.

تفاوت سرماخوردگی و آلرژی را بهتر بشناسید!

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

درگیر شدن با آبریزش بینی، عطسه و سرفه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. گاهی با حمله راینو ویروس‌ها (رایج‌ترین عامل سرماخوردگی) به بدن این نشانه‌ها ظاهر می‌شود و گاهی ویروس آنفولانزا به کلی دستگاه تنفسی را تحت تاثیر قرار داده است. البته گاهی اوقات هم یک آلرژی ساده و مختصر باعث اینهمه ناراحتی می‌شود. اما تفاوت سرماخوردگی و آلرژی در چیست؟ مقایسه سرماخوردگی و آلرژی از روی چه علائمی صورت می‌گیرد؟ با ما تا انتهای این بخش از مجله دراکت همراه باشید تا ضمن بررسی تفاوت سرماخوردگی و حساسیت فصلی، از دوره کمون، روش‌های درمان و طول دوره آن‌ها آگاه شوید.

سرماخوردگی و آلرژی؛ چگونه تفاوت را تشخیص دهیم؟

سرماخوردگی نوعی بیماری عفونی است که بر اثر حمله ویروس‌ها به دستگاه تنفسی فوقانی ایجاد می‌شود. این بیماری بسیار شایع بوده و کودکان و بزرگسالان را در طول سال چندین بار درگیر خود می‌کند. معمولا افراد بزرگسال دو تا سه بار و کودکان شش تا هشت بار در سال درگیر سرماخوردگی می‌شوند. اما آلرژی با سرماخوردگی بسیار متفاوت است. آلرژی واکنش شدید سلول‌های ایمنی به آلرژن (ماده حساسیت زا) است. تفاوت سرماخوردگی و آلرژی همینجاست. در واقع در آلرژی پاتوژن ( عامل بیماری زا) دخالت ندارد، بلکه سلول‌های ایمنی با حساسیت بالایی که نسبت به یک ماده یا شیء بخصوص دارند باعث بروز واکنش‌های آلرژیک زیادی می‌شوند. یکی از شایع‌ترین انواع آلرژی، آلرژی پوستی می‌باشد.
علائم سرماخوردگی به طور ناگهانی آغاز می‌شود. این علائم بسته به شدت بیماری می‌تواند شامل گرفتگی و آبریزش بینی، سوزش و درد گلو، عطسه، سرفه، بدن درد، گوش درد و یا حتی عفونت‌های باکتریایی باشد. سرماخوردگی مسری بوده و همین موضوع مهم‌ترین تفاوت سرماخوردگی و حساسیت فصلی است. حساسیت فصلی مدت خیلی بیشتری بدن را درگیر خود کرده و با علائمی بسیار شبیه سرماخوردگی خود را نشان می‌دهد.

زمان بروز علائم در سال

اگر برای مقایسه سرماخوردگی و آلرژی دچار سردرگمی شده اید، بهتر است به زمان بروز علائم و مدت زمان آن توجه کنید.
با ورود ویروس به بدن علائم به سرعت خود را نشان داده و معمولا پس از گذشت ۴-۵ روز خود بخود فروکش می‌کند. در مورد حساسیت فصلی قضیه کمی متفاوت است. اگر آلرژی تحت درمان قرار نگیرد، می‌تواند روزها و حتی هفته‌ها ادامه دار شود. تا زمانی که ماده محرک به طور کامل حذف نشود آلرژی همچنان ادامه دارد. دیگر تفاوت سرماخوردگی و آلرژی زمان ابتلا به این بیماری‌هاست. سرماخوردگی در هر موقعی از سال ممکن است بروز کند در حالی که حساسیت فصلی معمولا در فصل‌های خاصی (بهار و پاییز) و با قرارگیری در محیط‌های ویژه‌ای بروز پیدا می‌کند.

تفاوت های بارز

بین سرماخوردگی و آلرژی اشتراکات زیادی می‌توان پیدا کرد. مثلا احتقان و آبریزش بینی، سرفه، عطسه، گلودرد و التهاب چشم در هر دوی این وضعیت‌ها قابل مشاهده است اما برای مقایسه سرماخوردگی و آلرژی یکسری تفاوت‌های بارز نیز وجود دارد؛ مثلا اینکه:

  • سرعت بروز علائم در سرماخوردگی ناگهانی است در حالیکه این علائم در آلرژی در مدت زمان بیشتری رخ می‌دهد.
  • دیگر تفاوت سرماخوردگی و حساسیت فصلی مدت زمان بهبودی علائم است. سرماخوردگی بین یک تا دو هفته بدن را درگیر خود می‌کند، در حالیکه علائم آلرژی تا زمانی که آلرژن در محیط اطراف و یا داخل بدن ( خصوصا دستگاه تنفسی) وجود داشته باشد، ادامه دار هستند.
  • یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای تشخیص سرماخوردگی از آلرژی پاسخ دادن به این سوال ایت. «آیا علائم بیماری‌تان در یک زمان مشخص و هرساله تکرار می‌شود؟» اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است، احتمال حساسیت سلول‌های ایمنی بدن شما به یک ماده خاص (محرک) بالاست.

تصورات غلط

شاید با خودتان فکر کنید اگر رد پایی از عفونت در ترشحات بدنتان مثل خلط پیدا کنید، تشخیص آسان بوده و به سرماخوردگی مبتلا شده اید اما کاملا در اشتباهید!
برخی تصور می‌کنند ترشحات سبز رنگ بینی نشان دهنده عفونت و ابتلا به سرماخوردگی است، در حالیکه جالب است بدانید آلرژی می‌تواند باعث ترشحات از بینی در رنگ‌های مختلف شود و سرماخوردگی باعث روشن‌تر شدن آبریزش بینی می‌شود.

تشخیص سرماخوردگی و آلرژی

توجه به جزئیات علائم ظاهری مشابه می‌تواند در مقایسه سرماخوردگی و آلرژی کمک کننده باشد. مثلا برای تشخیص سرماخوردگی و آلرژی:

  1. به میزان سرما خوردگی‌تان توجه کنید: تحلیل شدید انرژی یکی از تفاوت‌های سرماخوردگی و آلرژی است. اگر احساس خستگی زیادی می‌کنید و بیش از هر زمان دیگری خواب آلوده هستید، ممکن است در حال مبارزه با سرماخوردگی باشید.
  2. زمان سرفه‌ها بسیار مهم است: اگر سرفه‌هایتان شدیدتر شده و در انتهای روز بیشتر آزارتان می‌دهند، احتمال ابتلا به آلرژی در این وضعیت بیشتر است. با آنکه در سرماخوردگی هم ممکن است به سرفه‌های مزمن دچار شوید، اما مشاهده این ویژگی در آلرژی نسبت به سرماخوردگی بیشتر است.
  3. دمای بدن، یک راه خوب برای مقایسه سرماخوردگی و آلرژی: احساس گرمای بیش از حد یعنی بدن به احتمال زیادی با سرماخوردگی درگیر است! در واقع تب یک از مهم‌ترین تفاوت‌های سرماخوردگی و آلرژی است. با آنکه سرماخوردگی و آلرژی هر دو باعث ایجاد علائم مشابه زیادی همچون سرفه، عطسه و گلو درد می‌شوند اما تب و بدن درد در آلرژی مشاهده نمی‌شود.

درمان سرماخوردگی

برای درمان سرماخوردگی بیشتر از آنکه داروها موثر باشند، استراحت کافی و تغذیه مناسب تاثیرگذار است. بهتر است با ابتلا به سرماخوردگی در خانه بمانید، مایعات زیادی مصرف کنید و محیط منزل را مرطوب نگه دارید تا دوره بیماری خود به خود طی شود و کاملا بهبود یابید. اگر علائم سرماخوردگی آزارتان می‌دهد، می‌توانید از داروهای ضد ویروسی بدون نسخه (OTC)
استفاده کنید. معمولا برای تسکین علائم سرماخوردگی از داروهای نظیر ضد احتقان‌ها (برای کاهش گرفتگی بینی) و مسکن‌ها (برای کاهش بدن درد و گلودرد) استفاده می‌کنند.
دقت داشته باشید مصرف آنتی بیوتیک‌ها هیچ تاثیری در بهبود سرماخوردگی ندارند. چرا که این داروها برای عفونت‌های باکتریایی فرموله شده اند در حالی‌که عامل سرماخوردگی ویروس‌ها هستند.

درمان آلرژی

تشخیص و درمان آلرژی بسیار پیچیده‌تر از سرماخوردگی است. از آنجایی که واکنش‌های آلرژیک شدید می‌تواند زندگی شما را تهدید کند، برای درمان آلرژی می‌بایست به متخصص گوش و حلق و بینی (ENT) مراجعه کنید. معمولا پزشک طبق شرح حال بیمار یکی از داروهای زیر را برای بهبود آلرژی تجویز می‌کند:

  • آنتی هیستامین‌: این دسته از داروها با جلوگیری از آزاد شدن هیستامین عمل می‌کنند. برخی از رایج‌ترین آنتی هیستامین‌ها عبارتند از: ستیریزین، دیفن هیدرامین و فکسوفنادین
  • قطره چشم: موثر برای تسکین خارش و آبریزش بینی
  • ضد احتقان‌ها: داروهای ضد احتقان که در شکل‌های مختلف قرص و اسپری بینی عرضه می‌شوند، در صورت استفاده کوتاه مدت می‌توانند گرفتگی بینی را از بین ببرند. برخی از داروهای ضد احتقان عبارتند از: سودو افدرین، لوراتادین و گایفنزین
  • کورتیکواستروئیدهای‌ بینی: این داروها تورم بینی را بهبود می‌بخشند و یکی از بهترین راه‌ها برای درمان و بهبود آلرژی محسوب می‌شوند.

جمع بندی

اینکه تفاوت سرماخوردگی و آلرژی را بدانید، از بسیاری از جهات اهمیت زیادی دارد. این دو وضعیت سلامتی اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند و به همین دلیل مقایسه سرماخوردگی و آلرژی گاهی آنقدر پیچیده می‌شود که مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی ضرورت پیدا می‌کند. با درک صحیح تفاوت سرماخوردگی و حساسیت فصلی، می‌توان خیلی سریع‌تر درمان مناسب را دریافت و از تشدید علائم جلوگیری کرد.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا