مصرف قرص آهن در بارداری

بهترین زمان مصرف قرص آهن در بارداری و نحوه مصرف آن

فهرست مطالبی که در این مقاله می‌خوانید.

قرص آهن در بارداری یکی از مهم ترین مکمل هایی است که باید در این دوران مصرف گردد؛ زیرا برای داشتن فرزندی سالم باید تمامی نیازهای بدن مادر و جنین تکمیل و هیچ‌گونه نقصی در میزان مواد معدنی و مغذی وجود نداشته باشد. بسیاری از مکمل ها و داروها را حتی بهتر است قبل از بارداری مصرف نمود و مکمل آهن یکی از این موارد است. بنابراین اگر تصمیم به بارداری دارید، بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت نموده و میزان کمبود مواد بدن خود را مورد آزمایش قرار دهید. ممکن است دچار کم خونی باشید و در نتیجه دوران بارداری و زایمان سختی را باید پشت سر بگذارید؛ ولی اگر میزان نیاز بدن خود را قبل از باردار شدن تأمین کنید، مشکلات کم خونی حل و در نتیجه ضمن گذراندن زایمان راحت، فرزندی سالم خواهید داشت.

چرا مصرف قرص آهن در بارداری مهم است؟

زمانی که جنین درون رحم مادر است، اکسیژن و غذا از طریق خون به آن می‌رسند. بنابراین، مادر نباید کم خون باشد، در غیر اینصورت، ممکن است که رشد جنین با مشکلاتی روبرو شود. مصرف قرص آهن گلبول‌های قرمز خون را افزایش می‌دهد و این مسئله باعث می‌شود که اکسیژن رسانی به جنین به خوبی صورت گیرد. وجود آهن برای رشد مغز جنین ضروری است و خطر ابتلا به بیماری‌های مغزی و اختلالات رشد را در کودک کاهش می‌دهد. مادر باید استفاده از قرص آهن را زیر نظر پزشک و حداقل 6 ماه قبل از اقدام به بارداری آغاز کند تا بدن خود را برای پذیرش بارداری آماده سازد. البته باید بدانید که مصرف قرص آهن باید بر اساس اصول خاصی صورت گیرد که پزشک تمامی این موارد را با شما مطرح می‎کند و به شما کمک می‌نماید بهترین نتیجه را از مصرف این قرص بدست بیاورید.

میزان مصرف قرص آهن در بارداری

یکی از مواردی که در بین مادران باردار شایع است، کم خونی و فقر آهن است. مادران باردار باید روزانه 27 میلی گرم آهن به بدن خود برسانند که این عدد تا 45 میلی گرم هم مجاز است. در برخی موارد بسته به بدن مادر باردار ممکن است نیاز باشد تا 60 میلی گرم در روز آهن وارد بدن مادر شود. همچنین بهتر است مادر در دوران بارداری با انواع مکمل‌های دوران بارداری آشنا باشد تا بهتر نوع مکمل را انتخاب کند.

از آشامیدن شیر یا نوشیدنی‌های کافئین دار (مانند قهوه، چای یا نوشابه) همزمان با مصرف آهن خودداری کنید.

یکی از بهترین راه‌ها برای رفع این مشکل قرص آهن است. این قرص می‌تواند تمامی نیازهای بدن مادر و جنین را برطرف کند و در نتیجه باعث شود تا هم دوران بارداری به بهترین شکل سپری شود و هم زایمان و بعد از دوره زایمان از کم خونی رنج نبرید. آهن یکی از عناصر مهم برای ساخت هموگلوبین در خون است. هموگلوبین برای رساندن اکسیژن به بافت های بدن نیاز است و یکی از پروتئین های مهم به شمار می رود که در گلبول های قرمز خون وجود دارد.

میزان مصرف قرص آهن در بارداری

مصرف قرص آهن در دوران بارداری برای چه کسانی ضروری است؟

با توجه به اینکه در دوران بارداری نیاز است تا اکسیژن زیادی به جنین برسد، در نتیجه نیاز به آهن بیشتری نیز وجود دارد. در صورت عدم تأمین میزان مورد نیاز آهن ممکن است مشکلاتی مانند تولد نوزاد کم وزن، زایمان زودرس و یا افزایش علائم افسردگی بعد از زایمان و در موارد حادتر مرگ نوزاد قبل از تولد و یا بعد از آن به دلیل فقر شدید این ماده معدنی و کم خونی ایجاد شود.  البته این موارد را می توان با مصرف قرص آهن در بارداری مرتفع نموده و مانع از بروز این مشکلات شد. ولی بهتر است مسئله کم خونی جدی گرفته شود و در صورتی که در گروه زیر قرار دارید، سریعاً برای گرفتن مکمل آهن اقدام نمایید:

  • اگر فاصله بین بارداری ها نزدیک بوده و بدن زمان کافی برای رفع کمبود ها و از دست دادن خون را نداشته است.
  • اگر صاحب دوقلو و یا بیشتر شده‌اید.
  • همچنین اگر رژیم غذایی مناسب ندارید و از منابع آهن استفاده نمی کنید.
  • اگر دوران قاعدگی های سختی داشته و خون زیادی را از دست می دادید.
  • اگر دچار تهوع صبحگاهی می شوید.
  • داشتن سابقه کم خونی قبل از بارداری

این مادران بیشتر از سایرین باید از قرص آهن در بارداری استفاده کنند. زیرا مستعد کم خونی بوده و ممکن است در دوران بارداری دچار مشکل شوند و بعد از زایمان، کم خونی شدید به سراغ‌شان بیاید.

مادران دارای کم خونی حتما به مصرف قرص آهن در بارداری بپردازند.

بیشتر بخوانید: مصرف مولتی ویتامین در بارداری 

بهترین تاخیری طبیعی فوری

از قوی ترین و بهترین تاخیری خانگی طبیعی و گیاهی فوری می‌توان به استفاده از تاخیری با وازلین، روغن سیاه دانه، روغن میخک، روغن نعناع و … اشاره کرد. برای استفاده از خاصیت مواد تاخیری طبیعی خانگی می‌توانید 5 تا 10 دقیقه قبل از رابطه، بر روی آلت خود ماساژ دهید. داروهایی از قبیل داروهای گیاهی آیورودا ، آیورودا سیستم درمان سنتی هند است که در آن، درمان همه چیز از دیابت گرفته تا التهاب، توسط هزاران گیاه دارویی انجام می‌شود. برخی از داروهای آیورودا مانند کانچ بیج، کامینی ویدروان راس و یاوانامریت واتی ، زمانی که به شکل کپسول، دو بار در روز با آب ولرم مصرف شوند، می‌توانند انزال زودرس را درمان کنند. طب آیورودا حتی در تلاش برای درمان اختلال نعوظ نیز استفاده شده است ، داروهای گیاهی چینی می توانند زمان انزال را تا حدود دو دقیقه افزایش دهند. یک دوز هفتگی یا روزانه از داروهای گیاهی چینی، به ویژه قرص Yimusake یا قرص Qilin ، ممکن است انزال زودرس را با تقویت قوای جنسی و بهبود انرژی درمان کند. البته این داروی تاخیری طبیعی نیز عوارض جانبی بالقوه‌ای را دارا است که عبارتند از: دل درد / سرگیجه/ درد خفیف/ البته بهتر است قبل از افزودن هر گونه گیاه یا مکمل اضافی به رژیم غذایی خود، با پزشک‌تان صحبت کنید و مشاوره بگیرید.

علائم کمبود آهن در دوران بارداری

علائم مشخصی برای این دوران وجود ندارد که تنها ناشی از فقر آهن باشد. ممکن است علائم کمبود آهن با سایر علائم دوران بارداری مشابه باشد. بنابراین توصیه می شود تا قبل از بارداری و در این دوران از انجام آزمایش های مربوط به کم خونی غافل نشوید و علائم را به حساب دوران بارداری نگذارید. علائمی که می تواند نشانه ای از وجود کم خونی در مادر باردار بوده و مصرف قرص آهن در بارداری را لازم کند عبارت اند از:

  • احساس خستگی و ضعف شدید در این دوران
  • پریدگی رنگ پوست و تمایل آن به زردی
  • ضربان قلب نامنظم و احساس درد در قفسه سینه
  • احساس تنگی نفس
  • سر درد و سرگیجه
  • احساس سردی در دست و پا

مکمل آهن

برای خرید قرص آهن ایرانی و خارجی میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان اقدام نمائید.

همان طور می بینید بیشتر این علائم در دوران بارداری اتفاق می افتد و ممکن است با سایر علائم مشابه داشته باشد. تنها راه دقیق برای پی بردن به وجود این مسئله، آزمایش و تشخیص پزشک متخصص است. مصرف قرص آهن در بارداری و دوز و میزان مصرف مکمل های مربوط به این مورد باید توسط پزشک متخصص مشخص گردد. در کنار مکمل ها می توانید رژیم غذایی خود را نیز اصلاح و از منابع آهن مانند گوشت قرمز بدون چربی، حبوبات، گوشت سفید مرغ و ماهی و … استفاده کنید. در موارد حادتر لازم است در کنار مصرف قرص آهن، رژیم خود را نیز تغییر دهید تا بتوانید کم خونی خود را به کمترین حد مورد نظر برسانید.

بهترین زمان مصرف قرص آهن در بارداری

یکی از سوال‌های مهم در دوران حاملگی این است که قرص آهن در بارداری چه موقع مصرف شود؟ معمولاً یکی از بهترین راه‌های تشخیص کم خونی در مادران باردار، انجام آزمایش های مختلف در این زمینه است. در برخی موارد مصرف قرص آهن در بارداری می تواند مشکل را برطرف نماید. در برخی موارد نیز ممکن است نیاز به تزریق آهن داشته باشید. افرادی که عمل بای پس معده انجام داده اند و یا نمی توانند قرص آهن خوراکی را مصرف نمایند نیاز به این تزریق دارند.  در هرحال اگر با مصرف قرص آهن مشکل برطرف می گردد بهتر است مکمل های آهن را ناشتا مصرف کنید و یا اینکه معده خالی باشد. یک ساعت قبل از غذا و یا دو ساعت پس از صرف غذا، زمان مناسبی برای این مکمل ها است.

بهترین تایم مصرف فیفول

معمولاً در دوران بارداری حساسیت ها و مشکلات گوارشی بیشتر خود را نشان می دهند. به همین دلیل اگر دچار تهوع می شوید، بهتر است زمان مصرف قرص آهن در بارداری را به بعد از صرف غذا موکول کنید. در این صورت عوارض کمتری را تجربه خواهید کرد.

کلام آخر

یکی از مهم ترین مواردی که در دوران بارداری مطرح می شود، کمبود آهن و کم خونی در مادر باردار است. حساسیت بسیار بالای این دوران و تأثیر مستقیمی که در سلامت جنین و مادر می گذارد، این موضوع را مهم تر می کند. کم خونی در مادر باعث مشکلاتی مانند تولد نوزاد زودرس، زایمان سخت و کم خونی شدید بعد از زایمان و … می گردد. حتی ممکن است باعث مرگ نوزاد نیز گردد. مصرف قرص آهن در بارداری یکی از راه حل های مهم و قطعی برای رفع این مشکل است. البته باید ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا میزان فقر آهن بررسی گردد. سپس با توجه به دستور پزشک مصرف مکمل های آهن و یا در مواد حادتر تزریق آهن به صورت وریدی انجام گردد.

سوالات متداول

آیا مصرف قرص آهن با غذاهای خاصی می‌تواند به جذب بهتر آن کمک کند؟

بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده‌اند، مصرف قرص آهن همراه با یک لیوان آب پرتقال طبیعی یا غذاهایی که غنی از ویتامین ث هستند، می‌تواند به جذب بهتر آهن در بدن کمک کند.

مصرف برخی از نوشیدنی‌ها مانند چای و قهوه جذب آهن را در بدن کاهش می‌دهند. همچنین، استفاده بیش از اندازه از غذاهای پرفیبر در نزدیکی زمان مصرف قرص آهن باعث کاهش آهن در بدن می‌گردد. مصرف ماست و دوغ نیز ممکن است باعث کاهش آهن در بدن گردد.

مصرف بیش از اندازه آهن، در صورتی که در دوزهای بسیار بالا باشد، می‌تواند عوارض گوارشی شدیدی را ایجاد کند و منجر به حالت تهوع یا استفراغ گردد. مشکلات گوارشی می‌توانند جذب مواد غذایی را در بدن کاهش دهند و همین مسئله می‌تواند زمینه را برای ابتلا به مشکلات دیگر باز کند. از طرف دیگر، کارشناسان به این موضوع اشاره می‌‌کنند که مصرف بیش از اندازه آهن منجر به کاهش مصرف روی در بدن می‌شوند که این مسئله ممکن است بر سیستم ایمنی بدن اثر بگذارد.

یکی از مهمترین روش‌هایی که به شما نشان می‌دهد آهن بدن‌تان کافی است، آزمایش خون است. توصیه می‌شود سالیانه به چک‌آپ بروید و میزان آهن خون خود را بررسی کنید. همچنین، در صورتی که علائمی مانند خستگی، کم‌خونی، ضعف و تنگی نامنظم بدن را مشاهده نمی‌کنید، باید بدانید که آهن در خون‌تان به اندازه کافی است.

بله! گاهی از موارد قرص آهن باعث بروز یبوست می‌شود. دلیل این امر این است که آهن جذب نشده توسط باکتری‌های مضری که در معده وجود دارند، مصرف می‌شوند و همین امر باعث می‌شود که این باکتری‌ها رشد کنند و علائمی مانند یبوست در بدن بروز پیدا کنند. اگر یبوست شما در زمان مصرف قرص آهن زیاد است، باید به یک پزشک گوارش مراجعه نمایید.

خیر! قرص آهن مانند تمامی قرص‌ها و مکمل‌ها باید با احتیاط مصرف شود. افرادی که از آنتی بیوتیک استفاده می‌کنند، در زمان مصرف این قرص باید بسیار محتاط باشند. زیرا مصرف قرص آهن با آنتی بیوتیک تداخل دارد. همچنین، مصرف بی‌رویه قرص آهن باعث رسوب آهن در کلیه‌ها می‌شود و مشکلاتی مانند سنگ کلیه را به وجود می‌آورد. با توجه به تمامی این موارد، ابتدا باید با پزشک مشورت کنید تا بتوانید برای مصرف قرص آهن بهترین تصمیم‌گیری را داشته باشید.

نویسنده

زهرا شیخ الاسلام

من زهرا شیخ الاسلام هستم. تحصیلاتم در رشته انفورماتیک پزشکی از دانشگاه شهید بهشتی بوده و دارای سابقه کاری در بیمارستان هستم و علاقه به تولید محتوا در زمینه پزشکی و داروسازی رو دارم.

اشتراک‌گذاری مطلب:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا