اگر فقط یکبار و برای چند ثانیه هم که شده، عضلاتتان گرفته باشد به خوبی با درد این پدیده آشنایید. گرفتگی ماهیچهها میتواند به هر دلیلی اتفاق بیافتد اما یکی از مهمترین دلایل گرفتگی عضله، کمبود ویتامینهای ضروری بدن است. تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین و گرفتگی عضله با هم رابطه مستقیمی دارند؛ بخصوص اگر به طور مرتب با این اتفاق روبرو میشوید. در این بخش از مجله دراکت به یکی از مهمترین علل گرفتگی عضلات، یعنی کمبود ویتامین خواهیم پرداخت!
گرفتگی عضلات کمبود کدام ویتامین در بدن است؟
تحقیقات در زمینه ارتباط مستقیم کمبود ویتامینها و افزایش احتمال گرفتگی عضلات همچنان ادامه دارد. تاکنون دانشمندان انجام ناگهانی ورزشهای سنگین، بارداری و بهم ریختن تعادل الکترولیتها در بدن را به عنوان علل قطعی گرفتگی عضلات مطرح کرده اند اما درباره کمبود ویتامین و گرفتگی عضله چنین قطعیتی وجود ندارد؛ با این حال شواهد نشان میدهد کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی در بالا بردن احتمال گرفتگی عضلات موثر است.
به طور کلی، گرفتگی عضلات میتواند مشکلات زیادی را برای افراد به وجود بیاورد و حتی ممکن است بر حرکت افراد اثر بگذارد. پتاسیم و منیزیم از موادی هستند که کمبود آنها میتواند عضلات را تحت تاثیر قرار دهد. به طور مثال، زنان در دوران سندروم پیش از قاعدگی گرفتگیهای زیادی را در عضلات بدن خود تجربه میکنند. استفاده از مکملهای منیزیم میتواند به کاهش کرامپهای عضلانی کمک کند. بهتر است استفاده از مکملهای مناسب برای تقویت عضلات مد نظر قرار گیرد.
بهترین ویتامین برای گرفتگی عضله
مصرف مرتب برخی ویتامینها از انقباضات ناگهانی عضلات جلوگیری میکند؛ مثل:
ویتامین B1:
تیامین یا همان ویتامین ب1 از جمله ویتامینهای محلول در آب است. این ویتامین فقط از طریق خوردن مواد غذایی مختلف تامین شده و به خودی خود در بدن وجود ندارد. اگر اهل گرفتن رژیمهای تک بعدی باشید، احتمال کمبود ویتامین B1 و گرفتگی عضله در شما افزایش مییابد. تیامین با تاثیر بر روی سیستم عصبی بدن و انتقال الکترولیتها به بخش داخلی یا خارجی سلولهای عضلانی، از گرفتگی عضله جلوگیری میکنند. مصرف غذاهایی مثل برنج قهوهای، مرغ، غلات کامل، آجیل و خشکبار، سویا، لوبیا و نخود فرنگی به خوبی ویتامین ب1 مورد نیاز بدن را تامین میکند.
ویتامین B12:
اگر به تازگی رژیم گیاهخواری را انتخاب کرده باشید، احتمال اینکه بیش از هر زمان دیگری گرفتگی عضلات را تجربه کنید، بالاست. یکی از علل گرفتگی عضلات عدم مصرف کافی غذاهای حیوانی و لبنیات است. ویتامین ب12 موجود در غذاهای حیوانی در پیشگیری از اسپاسم عضلانی بسیار موثر است. همچنین این ویتامین در سلامت سلولهای عصبی و سنتز گلبولهای قرمز نقش حیاتی دارد.
ویتامین استخوان ساز:
کسی نیست که درباره نقش کلیدی ویتامین D در فرایند استخوان سازی چیزی نشنیده باشد! کمبود این ویتامین علاوه بر اینکه ریسک ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد، منجر به کاهش توده عضلات و ایجاد درد و ضعف در آنها میشود. برای جذب ویتامین D علاوه بر انواع و اقسام قرص ویتامین D که در بازار موجود است، میتوانید سراغ غذاهایی مثل ماهی سالمون و ساردین، مرغ، تخم مرغ و جگر گاو بروید.
برای مشاهده قیمت ویتامین b12 و خرید این ویتامین میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت اقدام نمائید.
بهترین ماده معدنی برای رفع گرفتگی عضلات
با اینکه هدف این مقاله از مجله دراکت بررسی ارتباط کمبود ویتامین و گرفتگی عضله است، اما نمیتوان نقش پر رنگ برخی از مواد معدنی مثل منیزیم را در این موضوع نادیده گرفت. این مواد معدنی موثر عبارتند از:
منیزیم:
یکی از نقشهای کلسیم در بدن کمک به انقباض عضلات است. منیزیم درست در نقطه مقابل این ماده معدنی قرار داشته و با رقابت با کلسیم، به استراحت ماهیچهها کمک میکند. بنابراین اگر به طور مکرر دچار انقباض ماهیچهها میشوید، ممکن است دچار کمبود منیزیم باشید که با خرید قرص منیزیم خارجی و ایرانی و مصرف آن قابل جبران است.
پتاسیم:
پتاسیم به عنوان یکی از مهمترین الکترولیتهای بدن نقش بسزایی در انتقال پیامهای عصبی ایفا میکند. یکی از دلایل گرفتگی عضله کمبود پتاسیم در بدن است که به اختلال در انتقال پیام عصبی و انقباض طولانی مدت عضلات منجر میشود. علاوه بر این نشانههایی از ضعف و خستگی، تپش قلب و تغییرات خلق و خو در افرادی که کمبود پتاسیم دارند مشاهده میشود.
کلسیم:
کلسیم جزو ریز مغذیهای ضروری بدن طبقه بندی میشود که در انقباض عضلات و هماهنگی بین عصب و عضله نقش موثری ایفا میکند. بدون حضور این ماده معدنی کارکرد سلولهای عصبی مختل شده و در نتیجه گرفتگی عضلات رخ میدهد. مصرف قرصهای کلسیم و مواد غذایی همچون شیر، ماست، پنیر، غذاهای دریایی، توفو، حبوبات و میوههای خشک کمک میکنند تا کلسیم ضروری روزانه خود را دریافت نمایید.
بهترین مولتی ویتامین برای درمان گرفتگی عضله
انقباضات مداوم عضلات میتواند علل متعددی داشته باشد اما اگر علت اصلی آن کمبود ویتامینها تشخیص داده شد و تصمیم به مصرف مولتی ویتامین گرفتید، انتخابهای مناسب و زیادی برای شما وجود دارد! دراکت با تضمین اصالت کالا امکان خرید انواع و اقسام مولتی ویتامینهای خارجی و ایرانی را برای شما فراهم آورده است. معمولا مولتی ویتامینهایی که برای درمان گرفتگی عضله توصیه میشوند، حاوی مقادیر قابل توجهی تیامین، ویتامین ب12، ویتامین دی، منیزیم، پتاسیم و یا کلسیم میباشند. برای اینکه از بین این همه مولتی ویتامینی که در سایت داروخانه دراکت مشاهده میکنید بهترین انتخاب را داشته باشید، میتوانید با مشورت با کارشناسان ما اقدام به خرید مولتی ویتامین نمایید.
معرفی بهترین ویتامین شل کننده عضلات
مصرف بسیاری از مکملها میتواند به به عنوان شل کننده عضلات کاربرد داشته باشد که برخی از انها به شرح زیر هستند:
• مکمل ویتامین ب 1 و ب 12
• مکمل ویتامین د
• مکمل منیزیم
• مکمل پتاسیم
جدول مقدار مصرف بهترین ویتامین برای درمان گرفتگی عضله
طبق نظر کارشناسان تغذیه، مقدار توصیه شده روزانه ویتامینها و مواد معدنی موثر در درمان اسپاسم عضلات مطابق جدول زیر میباشد:
ویتامین یا ماده معدنی | مقدار نیاز روزانه برای بزرگسالان |
منیزیم | 310-420 mg |
پتاسیم | 2600-3400 mg |
کلسیم | 1000 mg |
ویتامین B1 | 1.1-1.2 mg |
ویتامین B12 | 2.4 Mg |
ویتامین D | 600 IU |
درمانهای خانگی برای رفع گرفتگی عضلات
معمولا اسپاسمهای عضلانی به مرور زمان و با انجام درمانهای خانگی بهبود مییابند؛ به شرطی که سابقه هرگونه آسیب نخاعی یا عصبی نداشته باشید. برخی از اقداماتی که برای درمان اسپاسمهای عضلانی در منزل توصیه میشوند عبارتند از:
- کشش آرام عضلهای که دچار انقباض شده است.
- نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات تا بدن دهیدراته نشود.
- ماساژ اصولی بافتهای بدن
- گرم کردن و خنک کردن بدن قبل از انجام فعالیتهای بدنی
- سونای بخار، دوش آب گرم و وان آب داغ به منظور تسکین درد
برای خرید قرص مولتی ویتامین مینرال از بهترین برندها میتوانید از سایت داروخانه آنلاین دراکت به همراه مشاوره رایگان به راحتی اقدام نمائید.
قرص درمان گرفتگی عضلات چیست؟
علاوه بر درمانهای خانگی که برای درمان گرفتگی عضلات توصیه میشود، پزشکان معمولا داروهای زیر را برای رفع گرفتگی عضله تجویز میکنند:
- کاریزورودول
- اورفنادرین
- متاکاربومول
- گاباپنتین
- دیلتیازم
- وراپامیل
جمع بندی
اگر به طور مداوم درگیر گرفتگی عضلات بدن هستید، احتمالا مشکل از تغذیه شماست! اگر تغذیه مناسبی نداشته باشید احتمال ضعف و گرفتگی عضلات در شما بالا میرود. مطالعات نشان میدهد کمبود ویتامین و گرفتگی عضله چندان به یکدیگر بیربط نیستند. در واقع کمبود ویتامینهای B1 ، B12 ، D3 به اسپاسم طولانی مدت عضلات میانجامد. همچنین کمبود ریز مغذیهایی مثل منیزیم، پتاسیم و کلسیم از دیگر علل گرفتگی عضلات میباشد. در بیشتر اوقات گرفتگی عضلات با اقداماتی همچون ماساژ اصولی، کمپرس سرد و گرم، دوش آب گرم و نوشیدن زیاد آب بهبود پیدا میکند. لازم به ذکر است دلایل گرفتگی عضله بسیار متنوع است؛ اگر سابقه آسیب به ستون فقرات داشته و یا هیچ مشکلی در تغذیه خود ندارید، برای درمان گرفتگی عضله به پزشک مراجه نمایید.
سوالات متداول
چگونه میتوان از گرفتگی عضلات جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از گرفتگی عضلات باید آب فراوان بنوشید، حرکات کششی را کاهش دهید، تمرینات مقاومتی انجام دهید، از کمپرس آب گرم و سرد استفاده کنید و از نوشیدن کافئین خودداری کنید.
آیا ماساژ درمانی برای گرفتگی عضلات موثر است؟
بله! ماساژ خونرسانی به بافتهای عضلانی را افزایش میدهد و همین امر باعث میشود که گرفتگی عضلات کاهش پیدا کند. همچنین، ماساژ خشکی و سفتی عضلات را از بین میبرد و میتواند عمکلرد عضلات را بهبود ببخشد.
آیا تغذیه میتواند در پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات نقش داشته باشد؟
بله! پیروی از رژیم غذایی سالم که حاوی پتاسیم، منیزیم و ویتامین د باشد، میتواند به عملکرد مناسب عضلات کمک کند. همچنین، مصرف آب زیاد برای عضلات بسیار خوب است. در صورتی که نوشیدن آب برایتان دشوار است، میتوانید خربزه یا طالبی میل کنید.
برای گرفتگی عضلات چه ویتامینی بخوریم؟
استفاده از ویتامین د میتواند گرفتگی عضلات را رفع کند. همچنین، ویتامین ب 1 و ویتامین ب 12 میتوانند عملکرد عضلات را بهبود ببخشند و گرفتگی را در عضلات از بین ببرند.
کمبود کدام ویتامین باعث گرفتگی عضلات گردن می شود؟
کمبود ویتامین ب 12 یکی از بزرگترین مشکلاتی است که ممکن است عملکرد عضلات گردن را تحت تاثیر قرار دهد. زیرا این ویتامین برای عملکرد درست سیستم عصبی و خونرسانی به بدن ضروری است.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که درد عضلات بسیار شدید است و بر کیفیت زندگی اثر گذاشته است و اجازه نمیدهد که شما کارهای خود را به خوبی انجام دهید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.